מפרסם: Ms comms
תאריך: 28/08/2012 10:48
נושא: מדיני, צבא וביטחון
הודעה לעיתונות

יום עיון: מבצע "עופרת יצוקה" – תהליכי קבלת ההחלטות האסטרטגיות

יום העיון, לרגל השקת מחקרו של ד"ר שמואל גורדון: "דב נגד עקרב", יתקיים ביום שישי, 7 בספטמבר, במכון פישר בהרצליה

מכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל, יקיים ב-7 בספטמבר יום עיון מיוחד, שיעסוק בניתוח תהליכי קבלת ההחלטות האסטרטגיות בדרג המדיני והצבאי סביב מבצע "עופרת יצוקה" שהתקיים בין החודשים דצמבר 2008 וינואר 2009. יום העיון יתקיים לרגל השקת מחקרו החדש של ד"ר שמואל גורדון, מטעם המכון, "דב נגד עקרב".

יום העיון, שיתקיים בין השעות 8:00 ל-13:20, יתחלק לשני מושבים, שיחלו לאחר דברי הפתיחה של תא"ל (במיל') אסף אגמון, ראש מכון פישר. המושב הראשון, בהנחייתו של ד"ר אל"מ אביאם סלע, יעסוק בתהליכי קבלת ההחלטות לפני המבצע ובמהלכו, על ידי הדרג המדיני והצבאי. בחלקו הראשון של המושב ישתתפו הרמטכ"ל בזמן המבצע, רא"ל (במיל') גבי אשכנזי, ומפקד חיל האוויר במבצע, אלוף עידו נחושתן. לאחר הפסקה, יחל חלקו השני של המושב, בו ישתתפו שרת החוץ בזמן המבצע, ציפי לבני, ומפקד פיקוד דרום במבצע, אלוף (במיל') יואב גלנט.

המושב השני, בהנחייתו של אלוף (במיל') הרצל בודינגר, מפקד חיל האוויר לשעבר ויו"ר מכון פישר יעסוק בהיבטים הרחבים יותר של המבצע ובהשלכותיו האסטרטגיות, המדיניות והצבאיות של ישראל, מנקודת מבט ביקורתית. ד"ר אלון ליאל, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, יעסוק באסטרטגיה המדינית-דיפלומטית בכל הקשור למבצע. אחריו, יסקור סא"ל אלון אביתר, רע"ן יעוץ לענייני פלסטינים, מתאם הפעולות בשטחים, את הערכת ההישגים מנקודת מבטו של החמאס, ופרופ' מרטין ון קרפלד יעניק נקודת מבט כללית על הערכת ההישגים במבצע.

מחקרו של ד"ר שמואל גורדון: עופרת יצוקה - חזרה כושלת על מהלכי מלחמת לבנון השניה
מחקרו של ד"ר שמואל גורדון מ"מכון פישר", מעלה כי מבצע "עופרת יצוקה" לא היה מבצע צבאי בלבד אלא מערכה מקיפה שכללה ממדים מדיניים, דיפלומטיים, הגנת העורף והשפעה על דעת הקהל. עד עתה, נחשבת המערכה בעזה כמוצלחת למדי ולכן לא נידונו ולא הופקו לקחים חיוניים. לפיכך, מוקדש חלק נכבד מהספר להפקת לקחים מהשגיאות ומהתוצאה הסופית הבלתי-מספקת ברמה האסטרטגית-מדינית. לקחים אלו נחוצים למדינה ולצה"ל על מנת להתכונן בצורה טובה יותר לאתגרים הביטחוניים העלולים להתרחש בעתיד, טוען גורדון.
מחקר זה, השלישי בסדרת מחקרים על החלטות אסטרטגיות במלחמות ישראל (קדמו לו מחקרים על מלחמת יום כיפור ומלחמת לבנון השנייה), מתמקד בהחלטות אסטרטגיות עקריות במערכה בעזה, מנתח את ההחלטות המדיניות והצבאיות; את המטרות המדיניות והיעדים הצבאיים; את הדוקטרינה האופרטיבית והתכנונים המדיניים והצבאיים.
המחקר מגיע למסקנות שונות ומפתיעות למדי: המערכה בעזה היתה חזרה כושלת על מהלכי מלחמת לבנון השניה ותוצאותיה. תופעת "הדשדוש" שחזרה על עצמה מחייבת בדק-בית בחשיבה הצבאית והביטחונית. אי-תכנון של אסטרטגית יציאה גרם לכך שהמערכה נמשכה פרק זמן ארוך והסתיימה ללא תוצאה ברורה מבחינה מדינית, ובכשלון צבאי.
המחקר מעלה כמה סוגיות, בהן: הרתעה והכרעה במערכה והשלכותיהן לעתיד, האסטרטגיה האווירית, שאלת ניצול היתרונות והיכולות של זרוע האוויר, ועתיד הלוחמה האווירית נגד טרור וגרילה. סוגיה חשובה נוספת היא מוסר הלחימה, מקור האחריות והשלכות לעתיד. כמו כן, ממליץ הספר על שינויים במערכות קביעת ההחלטות המדינית והצבאית.

הכניסה לכנס בתשלום.
תוכנית הכנס המלאה והעדכנית: http://www.fisherinstitute.org.il/?CategoryID=139&ArticleID=61

אודות מכון פישר
מכון פישר למחקר אסטרטגי אויר וחלל נוסד בשנת 1999 על ידי עמותת חיל האוויר, המאגדת את פורשי שרות הקבע של חיל האוויר הישראלי, במטרה לעודד ולבצע מחקר וחשיבה בתחום האוויר והחלל. מכון פישר השוכן בבית חיל האוויר בהרצליה, עוסק בעיקר בביצוע מחקרים, ארגון כנסים וימי עיון, ופרסום והפעלת מרכז מאגרי מידע בתחומי התעופה והחלל העומד לרשות הציבור. המכון מורכב ממרכזי מחקר בתחומים שונים: המרכז לחקר בטיחות טיסה, המרכז לחקר החלל והכטב"ם, המרכז למחקר הכוח האווירי בלוחמה א-סימטרית והמרכז לרפואה תעופתית.
בראש המכון עומד תא"ל (מיל.) אסף אגמון. למידע נוסף: www.fisherinstitute.org.il

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- Ms comms.