הודעה לעיתונות

משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפרסם, ככל שנה, את נתוני הצריכה של המאכלים הפופולאריים בראש השנה, לקראת תקופת החגים המתקרבת:

ישראלי צורך כ- 18 ק"ג דגים בממוצע בשנה. בחודש תשרי עולה הצריכה הממוצעת פי שניים לעומת חודשי השנה האחרים ועומדת על כ- 2 ק"ג לאדם * בשנת 2016 צרכו הישראלים כ- 97 תפוחים בממוצע לאדם * ישראלי אוכל בממוצע כ- 3 רימונים בשנה, מתוכם 2(!!) בחודש תשרי

דגים
משרד החקלאות ופיתוח הכפר וארגון מגדלי דגים מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי נתונים על ענף הדגים: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 1 ק"ג דגים ומוצריהם ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים ומגיעה לכ- 2 ק"ג לנפש.
לקראת ראש השנה אנו צופים פעילות שיווק מוגברת כאשר הדג המקומי המוביל במכירות הוא הקרפיון, אחריו האמנון ובמקום השלישי הבורי והדניס. בחודש תשרי נצרכים כ- 800 טון קרפיונים, לעומת 250 טון בשאר חודשי השנה, כ- 750 טון אמנון בחודש תשרי, לעומת 500 טון בשאר חודשי השנה וכ- 250 טון בורי בחודש תשרי, לעומת 150 טון בשאר חודשי השנה.
הצריכה המקומית לנפש נמוכה יחסית לעומת מדינות אחרות: במדינות הים התיכון הצריכה השנתית היא 20 – 40 ק"ג לנפש, ביפן צורכים כ- 50 ק"ג לנפש והאמריקאים צורכים כ- 15 ק"ג לנפש לשנה.

בשנת 2016 צרכנו כ- 156,000 טון דגים ומוצריהם, מהם 20,000 טון דגים טריים מייצור מקומי ו- 135,000 טון מיבוא (ברובם הגדול דגים קפואים). הייצור המקומי של הענף נחלק לשלושה מקורות: חקלאות מים (מדגה) כ- 16,000 טון (כ- 80%), דיג ימים ואגמים כ- 1,000 טון (כ- 5%) וחקלאות ימית כ- 3,000 טון (כ- 15%).
רמות המחירים של הקרפיון, האמנון והבורי צפויות להיות דומות לשנה שעברה – קרפיון 23-25 ₪/ק"ג, אמנון 25-35 ₪/ק"ג, בורי 28-37 ₪/ק"ג.

רימונים
על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מגדלי הרימונים חווים קשיים לאחרונה והרחבת הנטיעות הופסקה למרות זאת היבולים עלו משמעותית, ובשנה האחרונה ייצוא הרימונים מישראל עמד על כ- 18,000 טון. ישראלי אוכל בממוצע כ- 3 רימונים בשנה, מתוכם 2(!!) בחודש תשרי.
היבול בשנת 2016 עמד על כ- 66,000 טון (48,000 שוק מקומי ו- 18,000ייצוא), והשנה מצפים ליבול גבוה יותר, הנובע בעיקר מכניסה לניבה של מטעים צעירים של זנים חדשים: "עמק", "שני" ו"עכו". גם בעונת הייצוא הנוכחית צפוי הייצוא להגיע לכ- 25,000 טון ויותר.

במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ- 3,500 דונם. לפני כעשור , פותחה על ידי מינהל המחקר החקלאי ("מכון וולקני") במשרד החקלאות מכונת פריטת רימונים שאפשרה עדנה מחודשת לפרי. והגשה של גרגרי רימון מוכנים לאכילה בעקבותיה החלה תעשיה של מוצרים שונים כמו מיץ טבעי, שיכר, מוצרי יוגורט, גלידה, שמן, מוצרי קוסמטיקה ועוד. עם עליית הביקוש לפרי הרימון בארץ ובעולם ושילוב של זנים חדשים, הורחבו בין השנים 2003 – 2012 הנטיעות באופן משמעותי, ובשנת 2017, כאמור, הענף עומד כיום על כ- 20,000 דונם מטעים מניבי פרי ועוד כ- 2,000 דונם מטעים צעירים המעובדים על ידי כ- 300 מגדלים בכל רחבי הארץ.

לפרי ערך בריאותי גבוה, הוא מכיל נוגדי חמצון, ויטמין C וברזל בכמויות גבוהות. נכון להיום, הפרי משווק בשלמותו, כגרגרים באריזות החוסכות את עבודת הקילוף, כמיצים טבעיים, כמשקאות אלכוהוליים, גלידות ואף כמוצרי בריאות וקוסמטיקה. הזנים העיקריים הם: "עמק" (ורוד), "עכו" ו"שני" (אדומים) – מוקדמים לעונה, "116", "הרשקוביץ" ו"כאמל" (זנים אדומים וחמצמצים) באמצע העונה ו- ו"ונדרפול" (חמוץ-מתוק וגדול) זן אפיל (זן מאוחר), שאת פירותיו ניתן למצוא על המדפים עד סוף החורף והאביב.

מחיר הרימון בשבוע לפני ראש השנה בשנים קודמות, היה נמוך מהמחיר הממוצע בשבוע רגיל אחר. כך, בשנה שעברה מחיר הרימון עמד על כ- 6 ₪ לקילו בשבוע לפני החג, לעומת כ- 7 ₪ בשבוע רגיל שאינו חג. בנוסף, ניתן לראות גידול משמעותי במכירת רימונים ברשתות השיווק בשלושת השבועות האחרונים שלפני ראש השנה. בשנת 2016 נמכרו – ברשתות השיווק כ- 900 טון רימונים, כאשר בשבוע האחרון נמצא הגידול המשמעותי ביותר והמכירות עלו ב- 800% יותר מהממוצע השבועי השנתי בשבועות שאינם בתקופת ראש השנה.

תפוחים
על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בישראל כ- 37,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2016 עמד על כ-100,000 טון, קצת מתחת לממוצע השנתי שעומד על 115,000 טון תנאים מצוינים לגידול התפוח, הפרי היה גדול יותר מהרגיל. הערכת יבול 2017 עומדת על כ- 115,000 טון. ישראלי אוכל בממוצע כ- 97 תפוחים בשנה! כך שלשם ההמחשה, בשבוע רגיל, צרכנים רוכשים ברשתות השיווק כ-730 טון תפוחים. לעומת זאת, לקראת החג, רוכשים הצרכנים ברשתות כ-835 טון תפוחים.
הייצור השנתי העולמי של תפוחים נע סביב 50 – 60 מיליון טון. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן: סין (35 מיליון טון לשנה), אירופה (10 מיליון טון לשנה) וארה"ב (5 מיליון טון לשנה).

תפוחים אוהבים קור, לכן ישראל נמצאת בשולי האזורים המתאימים לגידול תפוחים. הרוב המכריע כ- 90% של התפוחים בישראל מגודל באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר.
ישראל אינה מייצאת תפוחים, ואף יצוא התפוחים מיישובי הדרוזים בגולן לסוריה הופסק עקב המצב הביטחוני בסוריה. ייבוא התפוחים לישראל הוא עומד על כ- 26,000 טון מארה"ב ואירופה.

הזנים העיקריים הינם: "זהוב" (צהוב), "סטארקינג" (אדום), "גרניסמית" (ירוק), "גאלה" (אדום-צהוב) ו-"פינק ליידי" (אדום-צהוב).

מחיר התפוח בשבוע לפני ראש השנה בשנים קודמות, היה נמוך מהמחיר הממוצע בשבוע רגיל אחר. כך, בשנה שעברה מחיר התפוח עמד על כ- 7 ₪ לקילו בשבוע לפני החג, לעומת כ- 9 ₪ בשבוע רגיל שאינו חג. בנוסף, ניתן לראות גידול משמעותי במכירת תפוחים, בשנת 2015-2016, ברשתות השיווק בשלושת השבועות האחרונים שלפני ראש השנה. בשבועות אלו נמכרו כ-3,000 טון תפוחים, כאשר בשבוע האחרון לחג, הגידול במכירות הוא המשמעותי ביותר והמכירה בו עולה ב- 70% יותר מהממוצע השבועי השנתי בשבועות ללא החג.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- משרד החקלאות ופיתוח הכפר.