מסכות ורעשנים - זה לא מה שהיה פעם
לרגל פורים, עלתה באתר האינטרנט של רשות העתיקות תערוכה אינטרנטית שמציגה מסכות ורעשנים עתיקים
לרגל חג הפורים, מציגה רשות העתיקות באתר האינטרנט שלה www.antiquities.org.il תערוכה וירטואלית חדשה של מסכות ורעשנים אשר נתגלו בחפירות ארכיאולוגיות בארץ.
בתערוכה מופיעות מסכות שונות בדמויות בני אדם ובעלי חיים, שהעתיקה בהן מתקופת האבן- בת כ-8,500 שנה.
המסכה עשויה לשנות את זהותו של האדם, את גילו ומגדרו, את מעמדו בחברה ואת הופעתו היומיומית. מסכות טקסיות רבות שימשו למטרות פולחניות כמו הורדת גשמים, ריפוי מחלות, סילוק שדים ורוחות רעות. לעתים קרובות היו למסכות כאלו דמויות של שדים או של אלוהויות.
השימוש ברעשן בזמן קריאת המגילה הוא ביטוי סמלי להשמדת עמלק, העם הראשון שלחם בבני ישראל בזמן נדודיהם במדבר (שמות, פרק י"ז, פס' ח'-י"ג). לפי המסורת, המן הוא צאצא של העם העמלקי.
בחפירות ארכיאולוגיות בארץ נתגלו רעשנים עשויים מחרס המכילים אבנים קטנות או חומרים אחרים להרעשה. לרעשנים מגוון צורות, חלקם מעוטרים בצבע או בחריתות - אך לכולם רעש אופייני של רעשן.
רוב הרעשנים נמצאו בהקשר פולחני או בתוך קברים ולכן יש הסוברים שהם שימשו בעיקר לפולחן. שכיחותם של הרעשנים בחפירות בכל הארץ מוסבר בהיותם חפצים קטנים, קלים יחסית לייצור ששימשו את כלל האוכלוסייה. ישנה טענה שרעשן החרס היה כלי מוזיקלי חשוב בפולחן של ממלכת ישראל וממלכת יהודה בתקופת בית ראשון.
להורדת תמונות ברזולוציה גבוהה הקליקו כאן:
- מסכה - דמות גבר מאכזיב. צילום: מיקי קורן, באדיבות רשות העתיקות
- מסכה - דמות אדם מעמודי שלמה, צילום: ליאוניד פדרול, באדיבות רשות העתיקות
- מסכה גרוטסקית מאכזיב. צילום: מיקי קורן, באדיבות רשות העתיקות
- רעשן מעיר דוד. צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות
- רעשן מחצור. צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות
לפרטים נוספים: יוֹלי שוורץ, דוברת רשות העתיקות, [email protected]