עיצוב: הדר מוסקו
עיצוב: הדר מוסקו
הודעה לעיתונות

קרוב ל- 900 פניות חדשות לקו החירום של מרכז הסיוע לנפגעות אונס בחיפה והצפון

מרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית חיפה והצפון מפרסם בימים אלה את נתוני הפעילות לשנת 2009.

מהנתונים עולה כי בשנה האחרונה התקבלו 896 פניות חדשות שדווחו על אירועי תקיפה מינית, זאת בנוסף ל- 2018 פניות המשך. סטטיסטיקות שנערכו מראות כי אחת מכל שלוש נשים תותקף במהלך חייה. קו החירום של מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית מופעל ע"י מתנדבות המרכז, 24 שעות ביממה.

מסקירת פעילות מרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית בחיפה והצפון עולה כי בשנת 2009 טופלו מאות מקרי אונס, תקיפה ואלימות מינית באזור. בשנה האחרונה, התקבלו בקו החירום שמפעיל המרכז כ-900 פניות חדשות, של גברים ונשים כאחד, לקבלת סיוע וכן התקבלו במרכז הסיוע 2018 פניות חוזרות. יצויין כי רוב הפניות למרכז הסיוע אינן אינן חד-פעמיות, כך שמתנדבות המרכז משוחחות פעמים רבות עם הנפגעות, קרוביהן והגורמים המטפלים. פעילות המרכז נפגשו עם 99 מהפונות, לבקשתן, ובנוסף, התקיימו במהלך השנה מעל ל- 600 סדנאות לתלמידים, נוער בסיכון, הורים, נשים, מעסיקים, חיילות ועוד.

מנתונים נוספים שמפרסם מרכז הסיוע בחיפה עולה כי הרוב המוחלט של הפונות הן נשים. כ- 85% מהנפגעות דווחו כי הותקפו ע"י קרוב משפחה או מכר, אחוז הפניות שמתייחסות לפגיעה מבן זוג, בן זוג לשעבר או לפגיעה בתוך המשפחה )אב, אח או סבא( עומד על 34% ובכ- 64% מהפניות מדובר בתקיפה מינית שהתרחשה כאשר הנפגעת הייתה קטינה, לפני גיל 18. 4.5% מהפניות החדשות הגיעו מגברים או מילדים (מרבית הגברים פונים לקו הסיוע לגברים 1203). בנוסף, חלה עלייה של 25% במספר הדיווחים על אירועי אונס או תקיפה מינית קבוצתית ביחס לשנת 2008. ממרכז הסיוע נמסר כי במהלך חודש דצמבר 2009 נרשמה עלייה של 40% במספר הפניות, ככל הנראה בעקבות חשיפות תקשורתיות של אירועי אונס, פדופיליה ותקיפה מינית. במהלך 2009 ליוו פעילות המרכז 56 מהפונות לאורך שלבי ההליך הרפואי והפלילי ו-148 פונות קבלו ליווי וייעוץ בהליך המשפטי.

מנהלת מרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית בחיפה והצפון לליב אגוזי: "הנתונים הם קשים מאוד, במיוחד אם נזכור כי מאחורי המספרים היבשים עומדים ילדות וילדים, בני נוער ונשים שכל אחד מהם מתמודד עם פגיעה קשה וכואבת. לאחרונה אנחנו נתקלות גם בפניות על רקע הכרות באינטרנט ופניות של פגיעה עם מעורבות "סם האונס" שהכרנו פחות בעבר. חשוב להזכיר כי הקיץ עומד בפתח ובקרוב ימלאו עשרות אלפי בני נוער את הרחובות בחופשה. ימי ובעיקר לילות החופש הגדול מהנים ומלאי חוויות, אולם עבור נערות ונערים רבים, הם עלולים להפוך לסיוט, לאחר שעברו תקיפה או התעללות מינית. אני קוראת להורים – היו עירניים לכל שינוי וקחו חלק פעיל בחיי הילדים בכדי למנוע, עד כמה שניתן, פגיעה ולסייע בזמן אם נפגעו."

אגוזי מציינת כי התגובה הראשונה, שמקבלות הפונות בבקשת עזרה, משמעותית מאד לתהליך ההתמודדות שלהן בהמשך: "אקט התקיפה המינית מפקיע מהנפגעת את השליטה על רצונותיה, רגשותיה וגופה. אנו במרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית מאמינות, שאחת הדרכים להחזיר לאשה את השליטה על חייה היא לכבד את ההחלטות והבחירות שלה. המרכז מעניק סיוע וליווי רגשי ומעשי לכל פנייה, בהתאם לצרכיה ורצונותיה של הנפגעת, בגישה הדוגלת בהגשת סיוע ללא כל תנאי מוקדם. לצערנו, אחוז הנפגעות המגישות תלונה למשטרה בעקבות התקיפה עדיין נמוך יחסית (21% מהפונות לסיוע הגישו תלונה במשטרה), אך אנו שמות את הדגש על מתן מענה מתאים לכל פונה בהתאם לצרכיה ואין ניסיון לשכנע אף אחת להגיש תלונה".

בנוסף לקו החירום, ולפעולות הליווי והייעוץ בהליך הרפואי ,הפלילי והמשפטי, מפעיל מרכז הסיוע גם תכניות חינוך והסברה להכשרה, מניעה, זיהוי והתמודדות עם אירועי תקיפה מינית ואונס. מדי שנה מתקיימות מאות הרצאות וסדנאות הן לתלמידים וצוותי חינוך והן לאנשי מקצוע במערכות טיפוליות שונות כגון משטרה, בתי חולים, ועוד.

לפניות לקו הסיוע 24 שעות ביממה, יש לחייג: 1202 לנשים, 1203 לגברים.
____________________________________________________________________________________
לפרטים עיתונאיים: דורית אורלי - אופיר שפיגל- תקשורת וקשרי ממשל , 04-9535030, www.ofirpr.co.il

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- אופיר שפיגל תקשורת וקשרי ממשל.