מוזיאון ישראל גאה להודיע על מיכל היימן כזוכה הראשונה של פרס שפילמן למצוינות בצילום
מיכל היימן, אמנית, מרצה, ואוצרת, נבחרה ברוב קולות ע"י חבר שופטים בינלאומי כזוכה הראשונה בפרס שפילמן למצוינות בצילום המוענק על-ידי מוזיאון ישראל ירושלים. הימן נבחרה מבין 35 מועמדים מ-9 מדינות.
חבר השופטים כלל את היו"ר ניסן פרז, אוצר בכיר לצילום במוזיאון ישראל, מר פיטר גאלאסי, אוצר ראשי לצילום במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק(MOMA), גב' מרטה גילי, מנהלת הז'ה דה פום (JEU DE PAUME), פריס, פרופ' חנן לסקין, מייסד המחלקה לצילום בבצלאל ויועץ למוסדות אקדמים, ודר' שלמה אברהמוב, צלם ומרצה בשנקר ובמכון הטכנולוגי בחולון.
מועמדותה של מיכל היימן הוגשה על פי המלצתה של פרופ' חנה נווה, דיקנית הפקולטה לאמנות באוניברסיטת תל אביב.
כאחת האמניות המוכשרות והיצירתיות בארץ שבעברה העשיר הישגים מוכרים ומשמעותיים, מיכל היימן מצטיינת במגוון תחומים הכוללים ציור, צילום, וידיאו, ומיצבים. יצירותיה מבוססות על מחקר תיאורטי נרחב ומעמיק בעיקר בתחומי הפסיכולוגיה והפילוסופיה.
עבודותיה של מיכל היימן בשנים קודמות עסקו בקשרים שבין יצירת האמנות לנושא היצירה עצמה ולמילה המדוברת ופיתחו הקשרים בין העשייה האמנותית והפסיכואנליזה. בין העבודות החשובות הסדרות: "צלם לא ידוע", "נשים שוכבות", "מה הן חושבות?", "HOLDING", "PHOTO RAPE", "ATTACKS ON LINKING" ועוד.
היימן פיתחה בין היתר את מבחן MHT (MICHAL HEIMAN TEST) המבוסס על המבחן הפסיכולוגי TAT (THEMATIC APPERCEPTION TEST) שהוצג בדוקומנטה בקאסל, שם הזמינה מבקרים להיות חלק מניסוי של מבחני אישיות המבוססים על תגובת הנבדק לצילומים.
הפרס בסך 40,000 דולר יאפשרו למיכל היימן לפתח וליישם את הפרויקט החדש שלה THE UNTHINKABLE –TEST BAND.
פרויקט חדשני זה שהיימן הציעה לועדת הפרס, הצטיין במקוריות ובתכנון ראשוני חקור היטב, מוקפד, ומבטיח תוצאות הולמות. זהו מחקר רב תחומי ורב שלבי שמטרתו לחקור את תפקידו של הצילום במסגרת מבחנים פסיכולוגיים, לפתח ולנסות שיטות ומערכות אבחון חדשות ליישום שהוא בעיקרו מבחן פסיכו-דינאמי. המחקר אף יכלול מימוש וביצוע מעשי בשטח, בחלל שיעוצב על ידי האמנית עבור אנשי המאה ה- 21 והקרוי THE UNTHINKABLE, 2100.
בתום המחקר יפורסמו תוצאותיו בספר שיוצא לאור על-ידי מוזיאון ישראל. הפרס הבא יוענק בשנת 2012.
פרס שפילמן למצוינות בצילום
בנובמבר 2009 מוזיאון ישראל, ירושלים הכריז על ייסוד פרס בינלאומי למצוינות בצילום ע"ש שפילמן. הפרס נועד לספק לחוקרים ולאמנים בצילום את האפשרות להתמסר למחקר חדש אשר יקדם את הידע בתחום. זהו פרס ראשון מסוגו הניתן על הצעה חדשה לקראת מחקר. הפרס יוענק מדי שנתיים. לזוכים יוענק סכום בגובה 40,000 דולר לתמיכה במימוש מחקר חדש אשר בסיומו יפורסם ע"י המוזיאון.
קרן הפרס בגובה מיליון דולר היא יזמה של משפחת שפילמן (תל-אביב) וקרן שפילמן לאמנות ולתרבות. תרומה זו מרחיבה את הפעילות של המחלקה לצילום ע"ש נואל והרייט לוין במוזיאון. תרומתה של הקרן גם נענית לאתגר שהציבה קרן שוסטרמן, אשר הבטיחה להרים תרומה בגובה מיליון דולר כנגד סכום דומה מתורם ישראלי.
ג'יימס סניידר, מנכ"ל מוזיאון ישראל מסר "אנו מודים מקרב-לב למשפחת שפילמן על חזונם מרחיק הראות ועל תרומתם הנדיבה המתבטאים בפרס זה, ייחודי באפשרויות הגלומות בו לעודד מחקר אשר יפרוץ את הגבולות המוכרים של צילום כמדיום אמנותי. זוהי מתנה חסרת-תקדים למחלקת הצילום שלנו, והיא מרחיבה את מחויבותו רבת השנים של המוזיאון לתחום".
שלום שפילמן הוסיף: "מוזיאון ישראל, מהמוסדות הבולטים בעולם בתחום הצילום, הוא שותף מושלם לייסוד הפרס המיוחד הזה ולמימושו".
שלום שפילמן, קרן שפילמן לאמנות ולתרבות, ומכון שפילמן לצילום שלום שפילמן הוא נדבן ואיש עסקים מתל-אביב וכן חוקר, מרצה ואספן צילום. עיקר עניינו בתמיכה במחקר ובחידושים בתחום הצילום. לפני זמן קצר הוא יזם את הקמתו של מכון שפילמן לצילום שמטרתו לקדם את הידע בצילום, לעודד מחקר, ולשמש במה לצילום עכשווי על כל היבטיו. בנוסף מר שפילמן מפעיל מזה שנים תכנית מלגות לסטודנטים מצטיינים בצילום במוסדות אקדמיים ומרצה בתחום בבתי-ספר ובמכללות ברחבי הארץ.
צילום במוזיאון ישראל
מאז הקמתו של המוזיאון בשנת 1965 הוא התעניין במחקר ובהצגה של צילום, והוא בין המוסדות האנציקלופדיים היחידים שהקימו כבר בשנות ה-70 מחלקה לצילום.
היום מקיף אוסף המחלקה יותר מ-55,000 יצירות מראשית ימי הצילום ועד היום, ומתמקד במיוחד בדוגמאות חשובות מאת חלוצים בתחום מן המאה ה-19 ובצילום מתנועות הדאדא והסוראליזם. יש באוסף גם ייצוג רחב לאמנים חשובים בתולדות הצילום ובהם מנואל אלווארז בראבו, אנדרה קרטז ומאן ריי. המוזיאון רואה עצמו מחויב לאיסוף ולשימור מורשת הצילום המקומית, והמחלקה רכשה אוספים מקיפים של צלמים מהחשובים באזור, ובהם טים גידל, אלפרד ברנהיים, יעקב רוזנר ואחרים.
נוסף על פרס שפילמן הבינלאומי, המחלקה לצילום במוזיאון מעניקה פרס ע"ש ז'ראר לוי לצלם צעיר ואת פרס קבלין לצילום על מפעל חיים.
המחלקה גם מקדמת צילום ישראלי עכשווי באמצעות תכנית רכישות, תערוכות-יחיד ותערוכות קבוצתיות המוקדשות לצלמים ישראלים.
לפרטים נוספים:
מחלקת העיתונות
טל': 02-6708935