אובדן היריון - אל תעברי את זה לבד
מרפאת "חווה" הייחודית בשיבא נותנת מענה, באמצעות קבוצות תמיכה, לנשים המתמודדות עם הסיטואציה המורכבת והקשה של אובדן היריון בחודש מתקדם
לידת מת מוגדרת כלידת תינוק ללא רוח חיים, החל משבוע 20 להיריון. זהו מצב מורכב המלווה בבלבול, במצוקה קשה ובצורך להסתגל ולהתארגן נפשית ללידה בזמן קצר. סיום ההיריון קוטע באבחה אחת את הפנטזיות, הרגשות, הציפיות והתקווה להורות.
ביהדות, הלכות האבל חלות על כל אדם שנפטר לאחר שמלאו לו 30 יום. אם התינוק נפטר לפני כן, הסביבה אינה חייבת בטקסי הקבורה ובניחומים הרגילים.
היעדר קוד התנהגות מקובל מותיר את ההורים האבלים לבדם, כשהם מתקשים לעכל את האירוע.
קיים פער בין תחושת האובדן והריקנות שחשים ההורים לבין המסרים החברתיים והציפייה לשוב לתפקוד, להמשיך בחיים ולהרות שוב. ע"פ מחקר שנערך בנושא, 20% מהנשים שעברו הפסקת היריון בשלב מתקדם מפתחות פוסט טראומה ו-20% מפתחות דיכאון.
מרפאת "חווה" באגף הנשים בשיבא, היא מרכז ייחודי מסוגו בארץ הנותן מענה לנשים המתמודדות עם סיטואציה קשה ומורכבת כל כך. במרפאה, בהנהלתה של ד"ר ג'ודית ריידמן, פועלות קבוצות תמיכה בהנחיית אשת מקצוע, במסגרתן מקבלות הנשים כלים להתמודדות עם האובדן, ולקראת לידה נוספת. הקבוצות מיועדות לנשים בריאות, ללא רקע פסיכיאטרי, אשר עברו את חווית האובדן הקשה.
"כיום אין בישראל מסגרות מוסדרות נוספות המיועדות לטיפול באובדן היריון", מספרת פיקי רשף, עובדת סוציאלית במרפאה המרכזת את הקבוצות. "ידוע לנו מהשטח ומדיווחי מטופלות כי מרביתן פנו לקבל מידע ותמיכה בפורומים באינטרנט שעסקו באובדן.האינטראקציה בפורומים היא נטולת תהליך או רצף, חלקית, נעדרת אינטימיות, מספקת מידע שגוי לעיתים, ואינה מהווה חוויה טיפולית".
אגף הנשים בשיבא פועל ברצף טיפולי כדי לזהות נשים הסובלות מפוסט טראומה בעקבות אובדן היריון: אישה המגיעה עם אבחנה של מות עובר מתקבלת על ידי המיילדות והרופא במיון יולדות ועוברת אבחון חוזר בלווי תמיכה והדרכה של הצוות הרפואי. עובדת סוציאלית נפגשת עם הזוג לעיבוד ראשוני של חווית הלידה והאובדן ברמה הזוגית והמשפחתית, נותנת הדרכה למשפחה המלווה ומפנה את הזוג להמשך טיפול במרפאת חוה או בקהילה - על פי צורך ועל פי רצונם.
הנשים המגיעות לקבוצות התמיכה עוברות תהליך הדרגתי, במהלכו הן נותנות לגיטימציה לכאב שהן חשות, מתרגלות הרפיה וטכניקות להפחתת חרדה והחזרת השליטה, לומדות לזהות מחשבות שגויות לגבי תחושת האשמה ומאמצות מיומנויות קוגניטיביות להתמודדות עם האובדן.
ניתן לראיין מטופלות וכן את פיקי רשף וד"ר ריידמן בתיאום עם מערך הדוברות