חדש בשרת הטפסים הממשלתי: טופס מקוון בערבית
שירות הטפסים הממשלתי בפורטל gov.il מונה יותר מ-1,500 טפסים לשימוש הציבור שזמינים בעברית ובאנגלית, חלקם ניתנים להורדה ואת חלקם ניתן למלא ולשלוח באופן מקוון לחלוטין. פיילוט חדש בוחן אפשרות להוספת טפסים מקוונים גם בערבית
נכון להיום, דוברי ערבית בלבד המבקשים שירות ממשרדי הממשלה צריכים להיעזר בדוברי עברית או אנגלית לצורך מילוי טפסים של משרדי הממשלה. בעבר נעשו ניסיונות לתרגום טפסים לשפה הערבית והפצתם ללשכות באזורים רלוונטיים, אך ההיענות בקרב הציבור הערבי הייתה נמוכה, וכיום כמעט ואין שימוש בטפסים אלו.
יוזמה חדשה של ממשל זמין ושל המשרד לענייני מיעוטים בשיתוף משרד הפנים בוחנת יצירת טפסים בערבית בשירות הטפסים המקוון באמצעות פיילוט שיימשך כארבעה חודשים. מטרת הפיילוט היא לבחון אם תרגום הטפסים לערבית יגביר את השימוש בטפסים המקוונים בקרב אזרחים דוברי ערבית.
טופס בקשה לתעודת לידה –בערבית
הטופס שנבחר לביצוע הפיילוט הוא "בקשה לתעודת לידה" ממשרד הפנים. מדובר בטופס מקוון שניתן למלא ולשלוח אותו באופן ממוחשב לחלוטין, המבטל את הצורך להגיע בפועל ללשכת משרד הפנים.
הממשק של הטופס תורגם לערבית אולם את הטופס עצמו ניתן למלא בעברית או באנגלית, מכיוון שמילוי הטופס בשפה הערבית מצריך שינוי תהליכי בגורמים שמטפלים בטפסים. הפקיד שיקבל את הטופס במערכת יראה אותו מתורגם לעברית וכלל לא יהיה מודע לכך שטופס זה משתתף בניסוי.
לכל אזרח שימלא טופס בשפה הערבית תינתן אפשרות למלא גם טופס משוב ולפרט את מידת שביעות רצונו מהשירות החדש. השירות הניסיוני יוגדר כהצלחה אם תהיה עלייה של 25% ומעלה בשימוש מקוון בטופס "בקשה לתעודה לידה" באוכלוסיה הערבית והדרוזית או אם 30% מהמשתמשים באוכלוסיה זו יבחרו למלא את הטופס בשפה הערבית.
אודות שירות הטפסים הלאומי
השירות כולל מאות טפסים השייכים למשרדי הממשלה השונים שמתעדכנים כל הזמן. במאגר מוצעים לאזרח וטפסים מקוונים הדורשים הקלדת פרטים במחשב וטפסים להדפסה הדורשים מילוי פרטים בכתב יד. לאחר מילוי הטפסים המקוונים יש להדפיס אותם ולשלוח אותם בדואר רגיל או לגשת עמם למקום הרצוי. חלק מהטפסים המקוונים ניתן לשלוח באופן מקוון באמצעות המחשב בסיום מילוי הטופס.
כשתיכנס לשימוש תעודת הזהות החכמה המאפשרת חתימה דיגיטלית לכל אזרח, כל הטפסים בשירות הטפסים הממשלתי יוכלו להישלח ישירות לגורם המטפל, ויתבטל הצורך להגיע בפועל ללשכות קבלת הקהל לצורך הגשת הטופס.
יתרונות השימוש בטופס מקוון:
- מהירות ודיוק - מילוי הטופס באמצעות המחשב הוא מהיר ומדויק יותר.
- קריאות - הטופס קריא יותר והטיפול בו יהיה מהיר יותר.
- תקינות מידע - המידע בטופס תקין בזכות קליטת הנתונים מהמאגרים הקיימים.
- שמירת הטופס במחשב והדפסתו - אופציית השמירה מאפשרת לבצע פעולות נוספות הקשורות לטופס במידת הצורך.
הטופס הניסיוני בערבית שיצטרך למאגר שירות הטפסים הלאומי הוא נדבך נוסף בשלל השירותים המתקדמים שפיתח מערך ממשל זמין כדי לחסוך בבירוקרטיה ולייעל את שירותי הממשלה לאזרחים, ובהם שירות התשלומים הממשלתי ופורטל gov.il.