ד"ר לאה נס, סגנית השר לאזרחים ותיקים
ד"ר לאה נס, סגנית השר לאזרחים ותיקים
הודעה לעיתונות

רקוויאם של ורדי לזכר השואה

הבוקר(א' 15.1) יאושר, ככל הנראה, בממשלה קיום קונצרט רקוויאם של ורדי לזכר השואה, במימון המשרד לאזרחים ותיקים, בראשות סגנית השר ד"ר לאה נס וממשלת צ'כיה. בנוסף נקבע כי המשרד לאזרחים ותיקים ייצג את ישראל במכון האירופאי למורשת השואה - ESLI.

בפסטיבל ישראל שיתקיים בחודש מאי, ייערך קונצרט שבו ישחזרו, נגנים מישראל ומקהלה של 80 זמרים מצכ'יה בהובלה של מנצח אמריקאי, את ביצוע הרקוויאם של ורדי לציון ולזכר נרצחי השואה בכלל ונרצחי גטו טרזין(טרזינשטאט) בפרט. עלות הקונצרט הינה מיליון ש"ח והוא ימומן מהתקציב של המשרד לאזרחים ותיקים וממשלת צ'כיה.

קונצרט זה בעידוד ממשלת צ'כיה, הינו המשך ישיר לפועלה של צ'כיה בדבר קידום נושאי השואה באירופה. בשנת 2009 הקימה צכ'יה את ESLI המכון האירופאי למורשת השואה (European Shoa Legacy Institute), מטרת המכון היא לסייע לקידום סוגיית השבת הרכוש היהודי ברחבי אירופה, באיחוד האירופי, אותו מקדם המשרד לאזרחים וותיקים, מטעם מדינת ישראל, וקידום מערכת יחסים בינלאומיים לקידום הנושא.

החל מהיום ישראל היא חברה רשמית במכון ESLI והייצוג של ישראל ייעשה על ידי המשרד לאזרחים ותיקים, אשר ייפקח על פעילות המכון וייקח חלק פעיל בעבודתו. סגנית השר ד"ר לאה נס אמרה הבוקר בישיבת הממשלה, "השתתפות הממשלה בפעילות המכון, היינה צעד חשוב, יש להמשיך ולפעול כדי ש"הרצחת וגם ירשת" לא יתקיים לגבי הרכוש היהודי מימי טרום השואה באירופה", וציינה כי "ממשלת ארה"ב התחייבה מול המכון לפעול, ותסייע אף היא למיצובו מול המדינות הרלוונטיות".

סגנית השר לאזרחים ותיקים ד"ר לאה נס, "המקהלה בטרזין בחרה לבצע את יצירת הרקויאם של ורדי שאיננה יצירה בעלת אלמנטים יהודים, מתוך איזושהי תקווה להינצל מהצורר הנאצי. נגניה התאמנו וערכו חזרות עד לחיסול חברי התזמורת והלהקה ע"י הצורר הנאצי. ייחודה של הפקה זו, הוא בהעמדת כוחם של רוח האדם, וחירותו ליצור גם בתוך גטאות ומחנות. זו דוגמא לגבורת הרוח של אסירי מחנות המוות."

רקע לגטו טרזין
בגטו טרזין בצ'כיה ריכזו הנאצים, יהודים משכילים רבים מגרמניה, מאוסטריה ומצ'כוסלובקיה. אמנים, סופרים, מוזיקאים ומדענים רבים, ניהלו בגטו חיי תרבות עשירים, ככל שאפשרו התנאים. מאחר שרבים מיושבי הגטו היו אנשי תרבות, התפתחה בגטו תרבות משל עצמה. הצגות תיאטרון רבות עלו בגטו, והייתה בו ספרייה ובה למעלה מ-60,000 ספרים. למשך זמן מה אף הועלו קונצרטים במחנה, כאשר במקביל לביצוע הקונצרטים מוליכים הנאצים משלוחים מקרב אוכלוסיית הגטו אל מותם, במחנה ההשמדה והרצח באושוויץ. במסגרת זו ביצעה בגטו תזמורת ומקהלה את הרקוויאם של ורדי.

רקע לפעילות המכון ESLI
בעקבות יוזמה של ממשלת הרפובליקה הצ'כית בסוף חודש יוני 2009 התקיימה בפראג צ'כיה ועידה בינלאומית לנכסים מתקופת השואה. ההכנות לוועידה התבצעו בשיתוף פעולה של המשרד לאזרחים ותיקים, משרד החוץ ומשרד המשפטים. המשרד לאזרחים ותיקים ריכז את התייחסות המקצועית לטיוטות השונות של ההצהרה המסכמת וכן דאג לשיתופם בתהליך של ניצולי שואה הבקיאים בתחום. בוועידה השתתפו 48 מדינות (מתוכן שתי משקיפות) ובסיומה התפרסמה הצהרה משותפת מטעם המדינות – הצהרת טרזין. הצהרת טרזין התייחסה בין השאר לקידום נושאי נכסים מתקופת השואה, יודאיקה ונכסי תרבות יהודית, חינוך וזיכרון השואה ורווחת ניצולי השואה. כן נקבע כי יוקם מכון בטרזין, צ'כיה למעקב אחר הפעולות המתבצעות בעקבות הצהרת טרזין. בהמשך לכך, ממשלת צ'כיה הקימה את ESLI (European Shoa Legacy Institute) (להלן – המכון) המורכב מהגופים הבאים: Administrative Board, Supervisory Board, Honorary Board, Advisory Board. נדמה שמעמדה המיוחד של ישראל בנושא השואה מחייב כי תהיה לה מעורבות רבה ככל הניתן בכל הקשור לפעילות המכון, ובין היתר הדבר עשוי לקדם את המאמצים הנעשים להשבת רכוש יהודי. ישראל הוזמנה על ידי ממשלת צ'כיה להשתתף ב- Supervisory Board. בגוף זה יהיו 7 חברים, כאשר מתוכנן כי שלושה מושבים יאוישו ע"י ממשלת צ'כיה ואילו ארבעת המושבים הנותרים מיועדים לנציגי ממשלות אשר ישלמו למכון סך של 75,000 אירו לשנה למשך 3 שנים לפחות. תפקידיו של ה-Supervisory Board הנם בין היתר: לבחון את הדוחות השנתיים של המכון; לפקח שהמכון מבצע את פעילותו; רשאי לכנס ישיבה מיוחדת של ה – Administrative Board; חברי ה- Supervisory Board רשאים להשתתף ולהביע עמדה בישיבות ה - Administrative Board.

לפרטים נוספים: ניק קוליוחין - 054-6371015, איילת גלילי - 050-6207770

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- המשרד לאזרחים ותיקים.