מפרסם: Documents
תאריך: 30/03/2012 15:57
נושא: איכות הסביבה, ספרות, גאדג'טים
הודעה לעיתונות

סריקת ספרים - למי זה מיועד?

עם ישראל ידוע כעם הספר כבר שנים רבות וקשה למצוא בית שאין לו ספרייה מכובדת ועמוסה בעשרות, מאות ואולי אף אלפי ספרים. הגוף המחזיק את הכמויות הרבות ביותר של ספרים הן הספריות. בין אם מדובר בספריה הלאומית, בספריה העירונית או בכל ספריה אחרת, לכולן יש מכנה משותף אחד - בעיית מקום.

ספרים חדשים יוצאים לאור מידי בוקר וכיוון ששטח התצוגה והאחסון של הספרייה מצומצם, היא מוגבלת ביכולת הקליטה של ספרים חדשים בכמויות גדולות, אלא אם כן היא תגדיל את שטח האחסון שלה, או תוציא ספרים קיימים לטובת ספרים חדשים.

הבלאי הטבעי של ספרים כמעט ולא ניתן לעצירה. למרות שניתן להשתמש בחומרים כימיים יקרים המאפשרים להאריך את אורך חיי הספרים באופן מלאכותי, השימוש בכך אינו נפוץ בארץ.

הצורך לשמור על הספרים בצורה תקינה הוא חשוב לכל ספריה. ספרים מצהיבים, קרועים, מרקיבים, או עם דפים נתלשים, מקומם אינו בספרייה אלא בפח. לא תמיד ניתן לאתר ספר חלופי מקורי במקום ספר נדיר "שהלך לעולמו".
[סריקת ספרים לקובץ דיגיטלי] מאפשרת לספרייה לשמר ספרים נדירים, ובנוסף, ליצור ספרייה דיגיטלית זמינה, לצד ספרי הנייר הרגילים. כפי שארגונים מבצעים [סריקת מסמכים] לשמור על מסמכי הנייר שלהם, כך רצוי לבצע סריקה של ספרים כדי לשמור על הקיים ולצמצם את השטח שהם תופסים בספריה.

סריקת ספרים – לא רק לספריות

לא רק לספריות יש צורך לבצע [סריקת ספרים] לקבצים דיגיטליים. הוצאות הספרים, שבעבר היו מייצרות את ספרי הנייר שלהם בבתי דפוס, עובדות כיום בשיטה הדיגיטלית. קבצים נשלחים להדפסה בבתי דפוס דיגיטליים וחוזרים כספרי נייר המופצים לשוק המסחרי.

הוצאת ספרים המעוניינת להדפיס מהדורה מחודשת של ספר ישן, ואין בידיה את קובץ המקור הדיגיטלי שלו, צריכה להשקיע כסף רב בהקלדת הטקסט מחדש, בדיוק כפי שנכתב במקור (או להקליד שינויים ברוח הזמן), ליצור מחדש את העטיפה הגראפית ולהעביר את הקבצים הדיגיטליים לבית הדפוס.
תהליך כזה נמשך זמן ועלותו אינה זולה. בעיקר אם השוק הפוטנציאלי של הספר אינו מצדיק השקעה גדולה בכך.

סריקת ספרים – המרת קבצים באמצעות OCR

הקידמה הטכנולוגית מאפשרת כיום לקבל שירותים המקצרים זמן וחוסכים כסף. באמצעות תוכנת זיהוי טקסט מתקדמת (OCR) ושימוש בסורקים מקצועיים, ניתן לסרוק ספרים מודפסים מכל סוג ובכל שפה ולקבל קובץ PDF שעובר טיפול בתוכנת הזיהוי ובסוף התהליך היא מייצרת קובץ בפורמט WORD המאפשר עריכה, תיקון שגיאות, הוספת אלמנטים גראפיים ועוד.

את הספר הדיגיטלי שהופק (כמובן תוך הקפדה על זכויות היוצרים), ניתן לקרוא בקוראי ספרים, ב- iPad, בסמארטפונים, ועל גבי מסך המחשב האישי.

היכולת הטכנולוגית להפיק ספר דיגיטלי במהירות ובזול ולשחזר ספר ישן במהדורה דיגיטלית, מאפשרת הן לסופרים והן להוצאות הספרים למכור את הספר הדיגיטלי באינטרנט באמצעות יצירת עמוד מכירה המציע את הספר לקוראים בכל העולם, כאשר הרכישה מתבצעת באמצעות מערכת סליקה מאובטחת כגון PayPal.

למי יש עוד עניין לסרוק ספרי נייר לפורמט דיגיטלי?

היריעה צרה מלהכיל. מוסדות ממשלתיים, מוסדות ציבור, ארגונים, הוצאות ספרים, סופרים ואפילו אנשים פרטיים המעוניינים להיפטר ממאות ספרים מיותרים המעלים אבק בספרייה הביתית, אך יחד עם זאת רוצים עדיין לקבל לקבל גישה לספרים הללו מבלי להחזיק אותם במימד הפיזי שלהם.

כותב המאמר:

יוחאי רוקח, מנהל קבוצת האתרים Documents – ניהול מסמכים, סריקת מסמכים, ארכיון דיגיטלי. דוקיומנטס מספקת גם שירותי סריקת ספרים, המרת קבצים, זיהוי טקסט עברי, ועוד.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- Documents.