פרופ זיו בן ארי
פרופ זיו בן ארי
הודעה לעיתונות

פרוצדורות חדשניות וייחודיות במרכז למחלות כבד

פרוצדורות חדשניות וייחודיות במרכז למחלות כבד
בדיקת פיברוסקאן לא פולשנית משולבת
להערכת הנזק לכבד
לאחרונה נחנך בשיבא מרכז חדש למחלות כבד בניהולה של פרופ' זיו בן ארי. מרכז זה מהגדולים בארץ, פועל תחת קונספט חדשני המאגד תחת קורת גג אחת טיפול כוללני, אשפוז יום, ציוד רפואי חדשני ומעבדת שירות המאפשרים מתן שירות יעיל, איכותי ומהיר לטובת המטופלים. המרכז מספק שירותים קליניים, אמצעים אבחוניים וטיפולים מהמתקדמים בעולם.

עם פתיחת המרכז הוכנסו לשימוש שתי פרוצדורות חדשניות של סריקת כבד שאינן פולשניות:
האחת, בדיקת פיברוסקאן משולבת הנותנת מידע על חומרת הנזק הכבדי במטופלים עם מחלת כבד כרונית ומשלבת בדיקת אולטרה סאונד של הכבד. השנייה, כימות השומן התוך כבדי במטופלים עם מחלת הכבד השומני.
מחלת כבד כרונית יכולה להיגרם על ידי נגיפים (נגיף ההפטיטיס B ו-(C, הכבד השומני, צריכת אלכוהול מופרזת, תרופות ומחלות כבד אימונולוגיות ומטבוליות. אצל מטופלים הסובלים ממחלת כבד כרונית מתפתחת דלקת בכבד ועם השנים רקמת הכבד הבריאה מוחלפת אצל חלק מהמטופלים ברקמה צלקתית שאינה מתפקדת (פיברוזיס). ריבוי הצלקות בכבד עלול להביא להתפתחות מצב הנקרא שחמת הכבד, מצב בו הכבד מאבד מהאלסטיות שלו והופך נוקשה. מטרת הרופאים המטפלים במחלות הכבד היא לטפל בשלב הדלקת/שלבים ראשונים של הצטלקות הכבד, בהם ניתן עדיין למנוע את התפתחות השחמת. על כן יש חשיבות רבה ביותר לקבוע את מידת ההצטלקות -הפיברוזיס הכבדית ועל ידי כך לקבל מידע חיוני על מידת חומרת הנזק לכבד.

עד לאחרונה השתמשו הרופאים המומחים למחלות כבד בביופסית כבד, שהיא בדיקה פולשנית, על מנת לקבל מידע חיוני זה. בדיקת הפיברוסקאן המשולבת היא בדיקה לא פולשנית שהוכנסה לשימוש לראשונה בארץ במרכז למחלות כבד בשיבא ומתבצעת על ידי רדיולוגית מומחית. בדיקה זאת מכמתת בדייקנות את דרגת הפיברוזיס הכבדית על ידי מכשיר הסורק את הכבד ובודק את מידת האלסטיות שלו. בנוסף, מכשיר זה משלב בדיקת אולטרה סאונד של הכבד ובכך מספק בבדיקה אחת נוחה מידע רב על מצבו של הכבד ומאפשר לרופאים קבלת החלטת מדויקות על צורך בטיפול במטופלים עם מחלת כבד כרונית בכלל וזיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס C בפרט.
בדיקת כימות השומן התוך כבדי המשולבת הוכנסה גם היא לשימוש במרכז למחלות כבד בשיבא. בדיקה זאת מכמתת בדייקנות את דרגת ההשמנה הכבדית בשיטה חדשנית שאינה פולשנית והמבוססת על בדיקת אולטרה סאונד. מחלת הכבד השומני היא אחד הגורמים העיקריים כיום למחלת כבד כרונית. מחלת הכבד השומני היא מחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי, ושכיחותה מגיעה ל-15%-30% מכלל האוכלוסייה המערבית והיא צפויה לעלות עם העלייה בשכיחות השמנת היתר באוכלוסיה. כבד שומני נובע מהצטברות של עודף שומן בכבד שהכבד לא הצליח לפרק. עם השנים ובכ-20% מהמטופלים, השומן המצטבר בכבד גורם להיווצרות דלקת כרונית ובשלבים מתקדמים יותר לצלקות/פיברוזיס ושחמת הכבד. שחמת הכבד עלולה לגרום לאי-ספיקת הכבד וצורך בהשתלת כבד ולעיתים רחוקות להתפתחות של סרטן ראשוני של הכבד. מחלת הכבד השומני כרוכה גם בתחלואה של הלב וכלי הדם. המרכז למחלות כבד מציע למטופלים עם הכבד השומני טיפול כוללני על ידי צוות רב תחומי. בנוסף, המרכז מציע בדיקה זאת כבדיקת שגרה שנתית אצל אנשים בריאים לצורך איתור הכבד השומני והתאמת הטיפול המתאים.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא תל השומר.