הודעה לעיתונות

שיטת טיפול חדשנית לטיפול בעקמת

חדש במרכז הרפואי תל אביב

שיטת טיפול חדשנית לטיפול בעקמת

שיטת טיפול חדשנית לטיפול בעקמת בגב הכוללת השתלת מערכת MAGEC הכוללת שני מוטות שמושתלים בגב ומאורכים באמצעות שלט ללא צורך בביצוע ניתוחים חוזרים לצורך הארכתם, הוכנסה לאחרונה לשימוש בבית חולים "דנה-דואק".

"מערכת ה – MAGEC כוללת ניתוח חד פעמי להתקנת מוטות מתארכים , על פי רוב שניים, משני צידי עמוד שדרה" מסביר ד"ר דרור עובדיה, מנהל השירות למחלות עמוד שדרה בילדים ומתבגרים בבית חולים "דנה-דואק" לילדים. "את המוטות מקבעים לעמוד השדרה ב-2 אזורי עיגון באמצעות ברגים או ווים. בתוך המוטות האלה, במיקומים שונים, נמצאים מנגנוני הארכה פנימיים המופעלים ע"י כוחות מגנטיים, שמופעלים חיצונית. ההפעלה נעשית באמצעות מעין שלט המחובר למחשב שיוצר שדה אלקטרו מגנטי חיצוני. כך, בלחיצה של שניות, מפעיל המכשיר את המערכת הפנימית שבתוך המוטות, מאריכה אותם באופן מבוקר לפי רצונו של הרופא ובכך מיישרת עוד יותר את עמוד השדרה ומאפשרת תיקון הדרגתי של העקמת תוך שימור פוטנציאל הצמיחה הפיסיולוגי של החוליות. על פעולה זו יש לחזור אחת לחודשיים לערך, והיא אינה כרוכה בהרדמה".

ד"ר עובדיה מציין כי "השימוש במערכת זו בקרב ילדים עד גיל שמונה נועד להרוויח זמן עד לניתוח האחרון, שאת ביצועו רצוי לדחות ככל שניתן. בנוסף, ה – MAGEC חוסך ניתוחים חוזרים, שחושפים את המנותח הצעיר לסיכוני הרדמה, זיהומים, אשפוזים רבים ולמצוקה נפשית".

כאמור, עמוד השדרה מורכב משרשרת רצופה של חוליות מהצוואר ועד הישבן. במקרה של עקמת נראה שעמוד השדרה או חלק ממנו, נוטה וסוטה לאחד הצדדים. עקמת מוגדרת כאשר ההטיה עולה על עשר מעלות וכוללת גם סיבוב של החוליות. שיעור השכיחות של עקמת באוכלוסייה הוא כחמישה אחוזים. "הטיפול הרווח בעקמת תלוי בחומרת העקמת ובגיל המטופל וכולל מעקב והדמיות, שימוש במחוך, פיזיותרפיה וניתוח קיבוע" מסביר ד"ר עובדיה ומוסיף כי "עקמת בגיל צעיר עלולה ליצור בעיה לא פשוטה כיוון שבמהלכו נלחצות החוליות, שאינן צומחות באופן תקין, וגורמות לעיוות של בית החזה – דבר המונע את התפתחותו התקינה וחשוב עוד יותר את זו של רקמת הריאות. עקב כך עלול המטופל לסבול מתחלואה קשה ומסכנת חיים. מסיבה זו פותחו מערכות חילופיות, המונעות את המשך הידרדרות העקמת ואינן פוגעות בהתפתחות הריאה. אבל הטיפול בכל אחת מהמערכות האלה חייב עד כה ניתוחי הארכה חוזרים, דבר שנמנע ונחסך עם הכנסת מערכת ה- MAGEC".

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- איכילוב - המרכז הרפואי ת"א.