אייקון TLV – הפסטיבל הבינלאומי ה-16 למדע בדיוני ולפנטסיה
אייקון TLV יתקיים בחג הסוכות בין התאריכים 1-8 באוקטובר
פסטיבל אייקון TLV, הפסטיבל הבינלאומי ה-16 למדע בדיוני ופנטסיה יתקיים השנה בין התאריכים 1-8 באוקטובר ויכלול הקרנות סרטים, מפגשים עם אורחים מחו"ל ועם יוצרי קולנוע וסופרים ישראליים,
ערבי עיון המפגישים בין מדע וחברה, אירועים בתחום הגיימינג, אי-כנס בנושא הסינגולריות הטכנולוגית, מופעים, תערוכה ועוד, והכל באווירת הפסטיבל.
הפסטיבל מאורגן ע"י העמותה ליצירה פנטסטית וספקולטיבית בישראל בשיתוף סינמטק ת"א, ומופק בשיתוף המחלקה למופעים של עיריית תל-אביב ונתמך ע"י מועצת הקולנוע הישראלית ומשרד החוץ.
"מדע בדיוני הוא מעבדה לרעיונות, כר פורה לדיון פילוסופי, כלי לשינוי חברתי. המדע הבדיוני נמצא תמיד בחזית, צופה אל העתיד". אורי אביב, מנהל אייקון TLV, ממשיך ומוסר כי מטרת הפסטיבל השנה היא להפגיש דוברים מכל התחומים – מדע, חברה, אמנות, כלכלה ועוד – לחשיבה על העתיד, ולהמשיך ולחזק את הלגיטימציה לדמיון, את חשיבות השיח המדעי הציבורי וההסתכלות לעבר העתיד של כולנו.
הפסטיבל חרט על דגלו את קידום היצירה הבדיונית, הטומנת בחובה ביקורת חברתית ודיון מעמיק בסוגיות של מדע וטכנולוגיה, חברה ופילוסופיה. מטרת הפסטיבל לחזק את ערך האוריינות, החשיבה המדעית והביקורתית, את ההסתכלות לעבר העתיד ואת הלגיטימציה לדמיון בתרבות הישראלית.
כבכל שנה בפסטיבל מספר תוכניות, כולן ברוח הפסטיבל – מדע בדיוני, דמיון ועתיד:
- פסטיבל קולנוע בדיוני – בחזית אייקון TLV ולכל אורכו יתקיים הפסטיבל לקולנוע בדיוני בינלאומי. במהלך השבוע יוצגו סרטים רבים – קלאסיקות לצד סרטים חדשים, וסרטים רבים אותם ניתן יהיה לראות במסגרת הפסטיבל בלבד. בין סרטי הפסטיבל מבחר משמעותי של קולנוע עצמאי אמריקאי (Sound of My Voice, Safety Not Guaranteed, Bellflower ועוד), דגשים על קולנוע בדיוני מספרד ומבלגיה וייצוג למדינות רבות סביב הגלובוס כולו. בפסטיבל יוצג הסרט Antiviral, סרט הביכורים של ברנדון קרוננברג (בנו של הבמאי דיוויד קרוננברג) שהוצג זה עתה בפסטיבל קאן ולהיט האנימציה העכשווי ParaNorman. עוד יתארח בישראל לרגל הפסטיבל וידגום את היצירה הישראלית בתחום – מנהל התוכן של הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע בדיוני בבריסל, מהחשובים והותיקים בפסטיבלי הז'אנר בעולם; יתקיים מרתון סרטי בטמן של כריסטופר נולאן ויוצג היבול המרשים ביותר של יצירה ישראלית מאז היווסדו.
- 220,000 ש"ח לקולנוע ישראלי – בפסטיבל יושקע השנה סכום שיא לפיתוח קולנוע ז'אנרי בישראל. הפסטיבל מקיים כמדי שנה את מסלול ההגשה להשקעה בפיתוח תסריט לסרט ז'אנר באורך מלא בשיתוף קרן הקולנוע הישראלי (בפרויקט שייבחר יושקעו 25,000-70,000 ₪), ולצד זאת נפתח פרויקט נוסף להשקעה בהפקה של סרט ז'אנר קצר בשיתוף קרן רבינוביץ' – בפרויקט שייבחר יושקעו 150,000 ₪ להפקת סרט, שיוצג בבכורה בפסטיבל בשנת 2013.
- סופר המדע הבדיוני כריסטופר פריסט – לרגל הפסטיבל הוזמן לבקר בארץ סופר המדע הבדיוני הבריטי כריסטופר פריסט. פריסט נמנה על גדולי הדור אולם יצירתו המוכרת ביותר היא "היוקרה", ספרו משנת 1995 שעובד לסרט של כריסטופר נולאן ("האביר האפל") בשם זה בשנת 2006. פריסט יבקר בפסטיבל, יעביר סדנת כתיבה, ישתתף במושביו השונים וישוחח על הספר והסרט "היוקרה", שיוקרן במסגרת הפסטיבל.
- ערבי עיון בנושאי מדע, חברה, מדע בדיוני והעתיד – הסתכלות על נושא המדע והטכנולוגיה והדרך בה אלו ישפיעו עלינו בעתיד באמצעות 5 נושאים: קץ המוות – על עתיד המוות, שפע וירטואלי – על עתיד הכסף, חינוך לעתיד לא ידוע – על עתיד החינוך, עתיד היצירה והבריאה והגבול האינסופי – על אזורי הספר החדשים. אלו ערבים רב-תחומיים בהם הרצאות קצרצרות ממיטב המומחים בסגנון TED, סרטים קצרים, שירה, מוסיקה ועוד. בין המשתתפים:
פרופ' נפתלי תשבי – מנהל המרכז הבינתחומי לחישוביות עצבית, הכלכלן ד"ר אדם רויטר, השופט בדימוס שלמה שהם – בעבר נציב הדורות הבאים בכנסת ובני דאון מהסדנא לידע ציבורי.
- אי-כנס הסינגולריות הטכנולוגית - זו השנה השנייה בה מתקיים במסגרת הפסטיבל אי-כנס בנושא הסינגולריות הטכנולוגית בשיתוף חמד"ע – המרכז לחינוך מדעי של תל-אביב, ובמסגרת זו יזמים, מהנדסים, מדענים, סופרים ואמנים ייפגשו בכדי לדון בטכנולוגיות שעד לא מזמן היו בגדר חלומות בדיוניים, ולהיערך לאופן שבו הן עומדות לשנות את העולם. ההרשמה לכנס בעיצומה, ואת האי-כנס יפתח זו השנה השניה היזם וסנדק ההיי-טק בישראל ד"ר יוסי ורדי.
- מבט אל עתיד הטכנולוגיה – בפסטיבל אנו מציבים זרקור על טכנולוגיות שעתידות לשנות את העולם. השנה ניתן מבט על תעשיית החלל הפרטית, על התפתחויות מדהימות בתחום הביולוגיה הסינתטית (בעזרתו של ד"ר עומרי עמירב- דרורי, מייסד הסטארט-אפ הישראלי GenomeCompiler), הרפואה הננו-טכנולוגית (בעזרתו של ארז ליבנה, מייסד Vecoy Nanomedicine), ואף נשתעשע עם הגרסא הראשונית למשכפל מהסדרה "מסע בין כוכבים" – מדפסת התלת-ממד.
- מופעים קומיים – לצד קבוצת "היפופוטם" הותיקה תופיע זו השנה השנייה בפסטיבל גם קבוצת "ץ סופית", ונוסף להם יתקיימו בפסטיבל מספר אירועים ומופעים מיוחדים, בין השאר ערב סטנד-אפ גיקי, ערב במתכונת במה פתוח שכל-כולו יוקדש להווי גיקי – החל בקולנוע בדיוני, קומיקס, זומבים, ערפדים, גיבורי על, משחקי מחשב, וכל דבר ועניין גיקי אחר.
הפסטיבל משתף פעולה עם גורמים רבים בהם מוסדות הסינמטק ברחבי הארץ, שגרירות נורווגיה, שגרירות ספרד ומכון סרוונטס, שגרירות בלגיה, קרן הקולנוע הישראלי, קרן רבינוביץ', חמד"ע – המרכז לחינוך מדעי, התוכנית לעיצוב ופיתוח משחקי מחשב במדרשה לאמנות במכללת בית ברל, GameIS - עמותת תעשיית המשחקים הדיגיטליים בישראל, התנועה להעצמת הרוח בחינוך, רשת חנויות הקומיקס "קומיקס וירקות" ומוסדות וארגונים רבים נוספים.
הפסטיבל רשם בשנים האחרונות גידול משמעותי במספר המבקרים, בחשיפה תקשורתית ובתהודה לאומית ובינלאומית בהובלתו של מנהל הפסטיבל, אורי אביב, זאת בזכות הרחבת התכנים והתאמתם לקהל חדש, תהליך שממשיך גם השנה עם חברים ותיקים ושותפים חדשים.
מנהל הפסטיבל: אורי אביב, [email protected]
אתר הפסטיבל : http://www.icon.org.il/