איך נמנעים מצרבת בארוחת החג וגם שומרים על המשקל ? מומחי גביסקון מסייעים לעבור את החג בקלות
שנהיה לראש ולא לזנב...
החגים אוטוטו כבר כאן וזה הזמן להזכיר:
איך נמנעים מצרבת בארוחת החג וגם שומרים על המשקל ?
באדיבות: ד"ר_דורית וולף
החגים ידועים כמועדים לפורענות בכל מה שקשור לשמירת הגזרה והדיאטה, אך יחד עם זאת, ישנה תופעה נוספת שיש להתמודד איתה אחרי ארוחת החג: צרבת.
צרבת היא תחושת צריבה כואבת בוושט, שנמצאת מאחורי עצם החזה. התחושה מתחילה בד"כ בבטן ועוברת לצוואר ולגרון. הצרבת נובעת מעלייה של חומצות קיבה לוושט והיא מתחילה בד"כ לאחר אכילת מזון שומני או ארוחה גדולה. החומצות שעולות יכולות לתת גם תחושות של כאבים בחזה או בבטן עליונה, יכול להיות קושי בבליעה, או אפילו שיעול טורדני.
גם מי שבדרך כלל לא סובל מצרבת ותחושת אי נוחות בקיבה, עלול להתוודע עליה במהלך החג. המזון המטוגן וארוחות החג העמוסות והמאוחרות, עשויים להוביל לעליית חומצה מהקיבה אל הוושט. גם השוקולד, האלכוהול והקפה מחמירים את התחושה. תחושת הצרבת ואי הנוחות עלולים לגרום לקושי בהירדמות ושינה מקוטעת.
אז מה עושים להמנע מצרבת ?
- לסובלים מעודף משקל מומלץ קודם כל לרדת במשקל (ונדון בסוגיה זו בהמשך המאמר....)
- למעשנים – להפסיק לעשן
- מומלץ לאכול מנות קטנות, ולהמעיט בצריכת שומנים משקאות תוססים, ושאר המאכלים שעלולים להחמיר צרבת.
מומלץ לא לשכב במיטה לפחות 3 שעות לאחר הארוחה , וכששוכבים במיטה להגביה את ראש המיטה, או לישון על יותר כריות.
כמו כן, ישנן מספר תרופות למניעה וטיפול בצרבת; חלקן סותרות חומצה או מעכבי היסטמין המפחיתים את הפרשות החומצה או מעכבי משאבות פרוטון.
לאחרונה הושקה תרופה חדשה בשם "גביסקון" המונעת פיזית את עלייתן של החומצות מהקיבה לוושט. מנגנון הפעולה הייחודי של "גביסקון" מונע את ספיגתה במערכת הדם והיא מספקת מענה מהיר ובטוח גם לנשים הרות וקשישים .
ומה עושים כדי לא לעלות במשקל במהלך החגים ?
סעודת החג היא ארוחה עתירת שומנים וקלוריות, וזו משימה לא פשוטה עבור שומרי הדיאטה והמשקל לעבור אותה "בשלום" הסוד כמובן הוא אכילה נכונה ולא מוגזמת:
- במנה ראשונה - מרק העוף : להוסיף קניידלך אחד בלבד ( רק אם חייבים..... להזכירכם - באחד יש כ- 80 קלוריות), ואם מעדיפים אטריות – לא יותר מכף אחת של אטריות.
- במנה העיקרית - חצי צלחת מלאה בסלט ירקות ללא רוטב שמן (או עם מעט שמן זית) ומנה גדולה של ירקות מבושלים כמו כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה וצהובה, גזר וקישוא. בחצי השני של הצלחת שמים מנת בשר רזה כמו עוף או הודו ללא עור או דג. לא צריך לוותר על תוספת הפחמימות. רק הקפידו על לא יותר מ 3-4 כפות.
חשוב מאוד להימנע משתייה מתוקה המוסיפה עוד מאות קלוריות לארוחה מבלי שאנו מרגישים בכלל ולא מקנה שובע.
לעומת זאת – מומלץ לשתות מים , ואפילו עדיף לשתות כוס מים לפני תחילת הארוחה – כי זה מוסיף לתחושת השובע.
אם סיימתם את מה שהיה בצלחת ועדין חשים רעב, רצוי להמתין כ-20 דקות לפני שממלאים שוב את הצלחת, זה הזמן שלוקח לקיבה לשדר למוח שהיא קיבלה מזון לשובע.
לגבי הדבש, שהוא הכרחי כדי לפתוח את השנה החדשה במתיקות, מומלץ לשים לב שלא להגזים, הדבש מכיל 320 קלוריות ל-100 גרם, ולכן מומלץ לא לחפון את חתיכת התפוח בדבש אלא בעזרת סכין או מזלג לשים כמות קטנה ולאכול.
אז שתהיה לנו שנה מתוקה , שנהיה לראש ולא לזנב
והעיקר – הבריאות !