פרוסט אנד סאליבן: במהלך חמש השנים האחרונות בוצעו 446 עסקאות מיזוגים ורכישות בשווי של כ-54.19 מיליארד דולר בענף התעופה הב
ענף התעופה ימשיך להציג מיזוגים ורכישות בשנים הבאות, בעת שהחברות מתמקדות בשיפור רווחיותן ולא בגריפת נתחי שוק
מחקר חדש של חברת הייעוץ הבינלאומית פרוסט אנד סאליבן מגלה כי במהלך חמש השנים האחרונות בוצעו 446 עסקאות מיזוגים ורכישות בשווי מוערך של כ-54.19 מיליארד דולר בענף התעופה הבינלאומי. עסקאות אלו בוצעו, בין השאר, בקרב חברות תעופה מסחריות, שירותי תעופה פרטיים או עסקיים, שירותי תובלה במסוקים ושירותי תעופה לצרכי הצלה ובטחון. מגזר חברות התעופה המסחריות היה הפעיל ביותר מבין הענפים, הן מבחינת מספר העסקאות (%48.4 מכלל העסקאות), והן בשווי הכולל שלהן (%87.3 מכלל היקף הסכום הכולל בתקופה זו).
בעבר, הגורמים המעורבים בתעשיית התעופה העולמית הרחיבו את יכולותיהם, יזמו הרחבה של רשתות השותפים שהקימו, והיו מעורבים במלחמות מחיר – הכל כחלק מהמאבק המתמיד להגדלת נתח השוק. כיום מתאפיינת התעשייה בהאטה בביקושים מצד הנוסעים ובעליית מחירי הדלק. ענף התעופה הינו מחזורי, וביצועיו קשורים קשר הדוק לתוצר מקומי גולמי (תמ"ג). בהתחשב בנסיבות אלו צופה פרוסט אנד סאליבן כי פעילות מיזוגים ורכישות תצבור תאוצה, בעוד השחקנים בתעשייה מגבירים את ההתמקדות בקיצוץ עלויות וניצול טוב יותר של משאבי התובלה שלהם, בניסיון לשפר את הרווחיות.
ערן פלומין, מנכ"ל פרוסט אנד סאליבן בישראל, מציין כי "חטיבת המיזוגים והרכישות שלנו מזהה תופעה זו גם כחלק ממגמה של עניין גובר בביצוע עסקאות מיזוג ורכישה בארץ ובעולם במגוון תעשיות שרווחיהן מאותגרים, אך גם למטרות צמיחה וכיבוש נתח שוק. כמובן שגם תעשיית התעופה המקומית מתמודדת עם אתגרים עולמיים דומים, ונדרשת אף היא לפתרונות. רפורמת "שמיים פתוחים" מחייבת את חברות התעופה הישראליות לבצע שינויים רבים, הן מבחינה מבנית והן מבחינה תפעולית, כדי להתמודד כראוי מול ענקיות התעופה הבינלאומיות שטסות לישראל. האפשרות לרכישה או מיזוג ביניהן אמנם יכולה להקל על התמודדותן בשוק העולמי, אך כפופה לאישור הממונה על הגבלים עסקיים".
"חלקן היחסי של עסקאות המיזוגים והרכישות באיזורי אירופה וצפון אמריקה, שבוצעו בין 2007 לסוף 2012 עמד על יותר ממחצית. עם זאת, כאשר מתעלמים מעסקאות בשווי של יותר ממיליארד דולר, ניתן לראות שמאז 2008 פחתה הדומיננטיות של איזורים אלו, ואיזורים כדוגמת אסיה-פסיפיק ואמריקה הלטינית הפכו למשמעותיים יותר מבחינת היקף העסקאות הללו", מציין בהאראט מ., אנליסט פיננסי בפרוסט אנד סאליבן. "המעורבות של הכלכלות המתפתחות הללו בעסקאות מיזוגים ורכישות צפויה לעלות ב-12-18 החודשים הבאים. מאידך, נראה שפעילות המיזוגים והרכישות באיזור אפריקה תהיה מוגבלת, כנגזר מהימצאותה של התעשיה המקומית בשלבים מוקדמים יחסית לשאר האיזורים".
אודות פרוסט אנד סאליבן (Frost & Sullivan)
פרוסט אנד סאליבן, חברת הייעוץ והמחקר הרב-תחומית המובילה בעולם, מספקת למנהלים ומקבלי החלטות שירותי יעוץ, מחקר ייעודי, וכן תכנון ויישום אסטרטגיות צמיחה לחברות תעשיה, היי-טק וארגונים נוספים. החברה ממנפת 52 שנות ניסיון בסיוע לצמיחתם של אלפי חברות בינלאומיות, חברות הזנק גופי השקעה וארגונים מובילים, לרבות באמצעות זיהוי הזדמנויות ומנועי צמיחה בשוק העולמי ותמיכה מבוססת מחקר ומומחיות בתהליכי קבלת החלטות אסטרטגיות.
החברה פועלת ב-44 סניפים ברחבי העולם הפרושים בשש יבשות ומעסיקה יותר מ-1,800 יועצים, אנליסטים, כלכלנים ומומחים אחרים. שירותי החברה כוללים יעוץ בנושאי מיזוגים ורכישות, אסטרטגיות צמיחה, מחקר טכנולוגי, מחקר שוק, בדיקת נאותות, מחקר כלכלי, סקרי שוק, סיוע בגיוס הון ובניית אסטרטגיה עסקית. לחברה חטיבות גלובאליות, הכוללות מגוון מומחים, מחקרי מדף וניסיון ייעוצי בתחומי תעופה, אנרגיה, קלינטק, מים, ביטחון, טכנולוגיות מידע ותקשורת, בריאות, תחבורה, אלקטרוניקה ועוד.
פעילות הייעוץ של פרוסט אנד סאליבן בישראל הוקמה בשנת 2006, ומאז ועד היום מלווה מאות חברות ישראליות ובינלאומיות במגוון תהליכי צמיחה. למנכ"ל פרוסט אנד סאליבן ישראל, ערן פלומין, ניסיון רב תחומי של 13 שנה בייעוץ אסטרטגי וניהולי, לרבות כמי שמוביל את פרקטיקת הייעוץ בחברה מאז הקמת הפעילות בישראל.
www.frost.com