מפרסם: דניאלה רייבנבך תקשורת
תאריך: 16/09/2013 10:23
נושא: עיצוב
מחסני תאורה תאורת חורף. יח"צ
מחסני תאורה תאורת חורף. יח"צ
הודעה לעיתונות

מחסני תאורה - טיפים לרכישה ושימוש בתאורת חורף נכונה להארת הבית וליצירת אוירה חמימה

לקראת העונה הקרה,
רשת מחסני תאורה מנדבת טיפים ועצות
לרכישה ושימוש נבונים בתאורת חורף לבית ולגינה

מוטי ישראלי, יועץ תאורה ראשי ברשת "מחסני תאורה" אומר:
ישנם 2 סוגי תאורה מרכזיים המשמשים את רוב חדרי הבית: תאורת אווירה ותאורה פרקטית. כשיש צורך בתאורה שתסייע לעבודה, לניקיון, ושאר התנהלות שגרתית של בית, כדאי להאיר את האזור בתאורה פרקטית. בחדרים בהם מתארחים אנשים או רוצים ליצור אוירה אינטימית, רגועה, נעימה מומלץ להאיר את האזור בתאורת אווירה מתאימה.

בפתחה של העונה הקרה, הימים הולכים ומתקצרים, הערב יורד מוקדם, אנו נמצאים יותר שעות בבית והקרירות החודרת מן החוץ גורמת לנו להגיף תריסים וחלונות, על מנת ליצור השלמת תאורה באופן מלאכותי במקום התאורה הטבעית הבאה מן החוץ בימי הקיץ הארוכים, כדאי לשנות את התאורה הפרקטית בבית לתאורת חורף.

היערכות לתאורת חורף כוללת פעולה בשני מישורים:

החלפת הנורות לנורות בעלות עוצמה חזקה יותר. לגופי תאורה יש הגבלת ואט וחום שהן יכולות להכיל, לכן מומלץ להשתמש בנורות פלורסנט המספקות אור חזק מבלי להעלות את החום המופץ מהן ולפגוע בגוף התאורה.

הוספת מנורות בבית- מומלץ ע"י הוספת גופי תאורה עומדים כמו מנורות שידה או מנורות עמידה, המוסיפות לעיצוב החלל ובד בבד מתגברות את התאורה בבית, מתאים מאוד לסלון ולחדרי הילדים. במטבח מומלץ להוסיף פס תאורה נסתרת בתחתית הארון העליון , שתספק השלמת תאורה מעל משטח העבודה.

בעת רכישת תאורת חורף לבית, מומלץ לשים לב ל- 3 נקודות חשובות:

סוג הנורה: ישנן נורות ליבון, הלוגן, פלורסנט או לד. במקומות בהם נרצה תאורה ממוקדת נשתמש בנורות הלוגן ממקדות ובנורות לד. במקומות בהם יש בעיה של חום ( קרבה לתמונות , למזון, לאנשים ועוד) נשתמש במנורות לד בלבד ולא בהלוגן. במקומות בהם נדרש שימוש ממושך בגוף התאורה ויש צורך בתאורה מפזרת נשמש בתאורה פלוריסנטית בגוון לבן אם מדובר באזורי עבודה ובאור צהוב במידה ומדובר באזורים הדורשים אוירה רגועה יותר או בחללים כהים.

מבנה גוף התאורה: צמוד לתקרה כדי להעניק תחושה של חלל גדול , פתוח, מרווח או גוף תאורה תלוי שמגדיר, תוחם ממרכז אזור מסוים מתוך שאר החלל. בשתי סוגי גופי התאורה הנ"ל ניתן לבחור בין גופי תאורה שמפזרים את התאורה בחלל לבין גופי תאורה שממקדים את התאורה רק מתחת לגוף התאורה.

מיקום: אפשר להשתמש במקור אור מרכזי שידגיש את מרכז החלל וישאיר את הדפנות מוארים פחות
( אינטימיים) או להשתמש בתאורה היקפית כדי להאיר את גבולות החלל וכך ליצור תחושה של חלל גדול ומרווח.

חישבו ירוק וחסכו!
נורות לד- ברוב המקרים, מומלץ לרכוש גופי תאורה בהם שולבה טכנולוגיית נורות לד ( ( LED חדישה, או לרכוש נורות לד ולשלב בגופי תאורה קיימים. שימוש בנורות לד תורם לשמירה על איכות הסביבה ע"י חיסכון באנרגיה. מדובר בנורות קטנות שאינן מפיצות חום, צורכות מעט חשמל ובעלות אורך חיים ארוך - מחזיקות מעמד עד 100 אלף שעות עבודה. נורות לד מוצעות במגוון צבעים, גדלים ועוצמות, בצבע קבוע או בצבעים משתנים ומגיעות כנורות בודדות או כמובנות בגוף התאורה .

תאורת חורף לחדרי הבית השונים:

מטבח - בכל בית סטנדרטי המטבח הוא האזור הכי שימושי. המטבח הפך לאזור עיצובי חשוב ויקר. לכן מומלץ להשתמש בפסי תאורה נסתרים' מתחת לארונות העליונים, מעל משטח העבודה, או בפלורוסנט קבוע בתקרה שיאיר על כל החלל בתאורה נעימה לעין.

לעומת זאת, בערב, אחרי שכולם הלכו לישון, הכלים שטופים והעוגה העשירית נחה בשלווה במקומה במקפיא, יש לחלק מאתנו רצון לראות את המטבח נקי, יפה ורגוע, או סתם נעים להביט מהסלון אל המטבח ולראות אותו מואר ברכוּת, לא כדי לגלות כתם על הרצפה, אלא כדי לראות אותו בכלליות, שוקע אל לילה של מנוחה, או אז מקומה של תאורת אווירה תעשה את העבודה.

בנוסף, בשעות העבודה במטבח מומלץ להאיר בתאורת "'COOL WHITE" (אור רגוע), שצבעו לבן עם נורות מסוג T5 ו PL יעילות ואיכותיות, המאירות את החלל בצבעים טבעיים, בניגוד לנורות פלורוסנט סטנדרטיות שמעוותות את הגוון הטבעי של צבעי האובייקטים באזור.

לאווירה, נשתמש בספוטים שקועים או חיצוניים בעלי גוון צהוב, הלוגן או ליבון, או ניתן לשלב בין תאורה פרקטית לתאורת אווירה ולהדליק כל אחת בזמנה. כדי להבליט אובייקטים מסוימים, או ליצור תאורה רכה על ארונות או זוויות במטבח, ניתן להשתמש ב"לֶדִים" – תאורה קרה צבעונית ועמומה, הניתנת להתקנה בתוך ארונות עם דלת זכוכית, אינה מחממת (שהמוצרים בארון לא יישרפו או יתקלקלו) ומושכת תשומת לב.

פינות אוכל - ניתן להבחין בין 2 פינות אוכל: פינת אוכל צדדית - שאינה חלק מחלל גדול המיועדת למטרה אחת בלבד, לעומת פינת אוכל שהיא חלק מחלל גדול, מטבח או סלון.

בפינת אוכל נפרדת - נייחד את הפינה על ידי שימוש בגוף תאורה שיורד על מרכז השולחן, עד לגובה 60 ס"מ, מומלץ שיהיה סגור באמצעות מתכת, פורצלן או זכוכית מאט, כך האור ייפול על השולחן ולא יסנוור את הסועדים.

כשפינת האוכל משמשת כחלק מחלל גדול - אם בוחרים להבדילו משאר החלל – כל האמור בפינת אוכל צדדית מתאימה גם במקרה הזה. אם רוצים להתייחס אליה כאל המשך לחלל הגדול – נשתמש בגופי תאורה זהים לחלל, כשהם צמודים לתקרה.

ליצירת שוני מתאורת המטבח, נשתמש בנורת ליבון או הלוגן, שמעניקה אווירה חמימה.
אירוח של סועדים רבים יותר, מצריך את הגדלת השולחן, מומלץ להשתמש בגוף תאורה שניתן להעלאה או הורדה מהתקרה. ככל שנעלה אותו יותר גבוה – האור יכסה שטח גדול יותר של השולחן.

סלון - הסלון, מהווה את מרכז הבית המשמש לצרכים רבים ושונים של בני הבית. ולכן, כדאי לשלב בו תאורה פרקטית עבור הלומדים, הקוראים, מכיני השיעורים וכו', לצד תאורת אווירה לשעות הערב המאוחרות, לאירוח, לאווירה וליופי. תאורה שימושית תיווצר על ידי גופי תאורה מרכזיים באמצעות הארה ישירה אל מרכז הסלון, כגון: נברשות עם זרועות שמציפות אור על הסלון כולו, מה שגם מוסיף לעיצוב הבית, לנוכחות חזקה וליופי, או גופי תאורה צמודים לתקרה, למקרה שרוצים ליצור חלל גדול, פתוח ונקי. לתגבור תאורה ניתן להוסיף מנורת עמידה סגורה כלפי מטה ופתוחה כלפי מעלה, לאור חזק שיאיר את התקרה ואת החלל.

לתאורת אווירה בסלון, מומלץ להשתמש בגופי תאורה על הקיר, או גופי תאורה שקועים בתקרה, בדפנות, בקרניז, או באמצעות מנורות עמידה. ולהציבן רחוק מפגמי, צבע לא מושלם, סדקים בקירות וכו'. רצוי שתהיה בסלון מנורה לקריאה, כדי להגביר את האור למצבים מסוימים, ובסלון המשמש גם ללימוד – רצוי שתהיה בנוסף גם מנורת קריאה המשתלבת עם תאורת האווירה.

פינת עבודה – כוללת בעיקר את שולחן העבודה, הצורך אור ממוקד אך לא מסנוור, למניעת אובייקטים ממתכת או זכוכית לנצנץ לנגד עינינו. לכן, חשוב שהאור לא יהיה צהוב מידי (מרדים), חזק מידי (כאבי ראש), או תאורה מחממת. מומלץ להשתמש, בפלורוסנט מסוג "COOL WHITE" (אור רגוע), עם מבנה גוף תאורה פתוח, כך שהאור יתפזר בחדר בצורה אחידה בעזרת גוף תאורה צמוד לתקרה, כדי שלא נראה אור חשוך כשנסיט את העיניים מהשולחן לחלל החדר. אם עדיין חסר אור ממוקד יותר בשולחן – מומלץ להוסיף, מנורת שולחן, או גוף תאורה פלורוסנטי תלוי מעל השולחן.

חדרי שינה - מומלץ לשלב בין תאורה פרקטית לתאורת אווירה. כדי לסדר, לקפל כביסה ולנקות – נשתמש במקור אור סגור, רצוי תלוי, כך שהתאורה לא תסנוור ויהיה קל להחליף נורה. ולאווירה רגועה ונינוחה לפני השינה, או לקריאה, מומלץ להוסיף מנורת קריאה על הקיר או על השידה, או מנורת עמידה עם זרוע כלפי מטה המיועדת לקריאה.

חדרי ילדים - גופי התאורה יתחלקו לפי חלוקה כללית ל – 2 גילאים:
תינוקות - שרוב הזמן שוכבים בעריסה – חשוב שגוף התאורה יכוסה כדי שכאשר הם שוכבים על הגב האור לא יציק והם לא יסונוורו.
מתבגרים - יש להימנע מגופי תאורה תלויים, או עשויים זכוכית או כל חומר שביר אחר למניעת נזק בעת משחקי הילדים. מומלץ להוסיף מנורת קריאה. להכנת שעורי בית – אין צורך בחדר מואר מאד, ותאורה רגילה בתגבור מנורת שולחן תספיק בהחלט.

מחשב - המחשב יכול להיות ממוקם בחדרים שונים בבית. פינת עבודה, סלון, חדר ילדים או בהול. חשוב לשים לב, שהאור לא יגיע מאחורי העוסק במחשב, על מנת למנוע הצללה. מומלץ, גוף תאורה
שיאיר את המקלדת, מלמעלה או מהצדדים. כמו גם, ניתן להיעזר בתאורה קלה מאחורי מסך המחשב על מנת לרכך את האור החזק שיוצרת תאורת המסך.

חדרי אמבטיה - בחדר זה חשוב להקפיד על תאורה מוגנת מים ותאורה מוגנת אדים.
כל אזור שיש בו סכנה שהמים יותזו עליו חייב להיות מוגן מהתזה באמצעות גופי תאורה אטומים בדרגת אטימות של IP54 עד IP65. שאר תאורת החלל צריכה להיות מוגנת מאדים.
רצוי להשתמש בתאורה חזקה, סגורה ולא מחממת,לדוגמא: COOL WHITE.

כניסה לבית - כדי לקבל אור על כל החלל כדאי להשתמש בתאורה הצמודה לתקרה. כדי להאיר בתאורה דרמטית – ניתן לשלב ספוטים או גופי תאורה שונים בעלי זוויות פיזור שונות .

מסדרונות - התאורה במסדרונות אמורה לאפשר מעבר בין חדר לחדר. במסדרונות בהם דולק האור כל הלילה, מומלץ להשתמש בנורות פלורוסנט או PL, בגוון צהוב WARM LIGHT, או בעזרת מנורות קיר שמאירות כלפי מעלה וכלפי מטה.

גינה- יש לבדוק את תקינות חיבורי החשמל בגינה למניעת קצר חשמלי, מניעת שלוליות סביב גופי תאורה עי יצירת דרך לניקוז המים, בדיקת שלמות הכיסויים של גופי התאורה על מנת למנוע חדירת מים, התאמת גופי התאורה מבחינת רמת ההגנה בפני מים (שתהיה גבוהה) באזורים השונים בגינה.

טיפים ועצות לשימוש נכון בתאורת חורף
• באזורים בהם השימוש בתאורה הוא כפול - אווירה ופרקטיות, כדאי לחבר דימר – (עמעם), שהוא חסכוני, יעיל, ומשמש למטרות שונות. ניתן להתקינם לוויסות עוצמת התאורה, והארכת חיי נורות. בדימר נשתמש בנורות מסוג הלוגן או ליבון בלבד. כמו כן, ניתן להשתמש בדימר אלחוטי, המתחבר לכל שלט סטנדרטי המאפשר ניתן לשלוט בעוצמת התאורה.

• תאורת אווירה - אמורה להיות כך שלא נראה את מקור האור, אלא רק את שטף התאורה. בגופי תאורה שקועים בתקרה נשתמש בגופי תאורה שהנורה ממוקמת עמוק בתוך גוף התאורה, "DARK LIGHT " (-), בגופי תאורת קיר נשתמש בגופי תאורה UP LIGHT. כשהתאורה מעל גובה העיניים או בגופי תאורה UP-DOWN (למעלה-למטה) דחוסים וצמודים לקיר, כשהנורה נמצאת מתחת לגובה העיניים.

• אור לבן - מעניק תחושה קרה, נקייה, רחוקה. בעזרתה ניתן ליצור תחושת גובה או רוחב או עומק ומסייעת לתחושה של יותר אור, לדוגמא: חלל נמוך עם תאורה נסתרת יראה כגבוה יותר. או שינוי תחושה של צורה. כגון: חלל מלבני יראה כחלל ריבועי אם נשלב אור לבן וצהוב.

• בחלל כהה - נמליץ להשתמש בתאורה צהובה כי תאורה לבנה תגרום לחלל להיראות חשוך יותר.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- דניאלה רייבנבך תקשורת.