סגן נשיא הנציבות האירופית: המסר הפוליטי של ההסכם הוא שאנחנו רוצים לעבוד עם ישראל
סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע חתמה על הסכם שיתוף פעולה בתחום הניווט הלווייני עם האיחוד האירופי
אתמול, 21 באוקטובר, בערב, חתמה סוכנות החלל הישראלית שבמשרד המדע על הסכם שיתוף פעולה בתחום הניווט הלווייני (GNSS) עם האיחוד האירופי. ההסכם יאפשר לתעשיות ולאקדמיה בישראל להשתתף בפרויקטים בתחום הניווט הלווייני עם מקביליהם באיחוד האירופי.
ההסכם נחתם בטקס חגיגי במעמד סגן נשיא האיחוד האירופי והממונה על תחום התעשייה והיזמות בנציבות האירופית אנטוניו טייאני, הנמצא בימים אלו בביקור בארץ, שגריר האיחוד האירופי הנכנס לארס פאבורג-אנדרסן, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי ומנהל סוכנות החלל הישראלית מנחם קדרון.
משמעות ההסכם היא סלילת הדרך ומתן לגיטימציה ונגישות לגורמים ישראליים בתעשייה, באקדמיה ובמכוני המחקר בתחום החלל, לשתף פעולה בצורה ישירה עם מקביליהם באיחוד האירופי וליהנות מתקציבי מו"פ דו-לאומיים אירופה - ישראל. בפרט, יעניק ההסכם הזדמנויות לתעשייה הישראלית לספק רכיבים ושירותים ללווייני ניווט מסדרת "גלילאו" בעתיד, לפתח אפליקציות בתחום הניווט, להשתלב במחקרים בתחום יישומי הניווט ובחילופי מידע.
בשנים הקרובות יכנסו לפעילות לווייני הניווט "גלילאו" ומערכות ניווט קרקעיות שפותחו באירופה ומשלימות בכך את המערכות הוותיקות שפותחו בארה"ב וברוסיה. לאירופאים תרומה משמעותית לשיפור רצף השירות, הזמינות ולשיפור הדיוק של המערכות באמצעות הכנסת לוויינים נוספים. מערכת הלוויינים "גלילאו" נחשבת לאחד מפרויקטי הדגל של אירופה ועד סוף העשור היא תכלול 30 לוויינים, מתוכם 27 לוויינים פעילים במסלול בחלל ועוד שלושה לוויינים חלופיים. לוויינים אלו מספקים נתונים ישירות לאנשים ברחבי העולם הנהנים משירותי GPS מתקדמים וטכנולוגיות קשורות כגון אפליקציות ניווט מסוג waze.
במהלך נאומו בטקס חתימת ההסכם, הודה השר יעקב פרי לסגן הנציב אנטוניו טייאני על מנהיגותו ומעורבותו האישית בקידום שיתופי הפעולה של האיחוד האירופי עם מדינת ישראל בשנות כהונתו ואמר: "ההסכם הוא ציון דרך חשוב ביחסי ישראל והאיחוד האירופאי ומצביע על ההערכה ההדדית בכל הקשור למחקר ופיתוח. מערכות ניווט לווייני כמו שאנו מכירים באפליקציות השונות, בתחום הביטחוני, ובכל הקשור לחילוץ ממוקדי אסון, שינו דרמטית והפכו לחלק בלתי נפרד באורח חיינו. ההסכם יביא לשיתופי פעולה שאת פירותיהם האסטרטגיים, הביטחוניים והכלכליים נוכל לראות בשנים הקרובות".
"מדובר בתחום התופס תאוצה בשנים האחרונות ויש לו השפעה על שיפור איכות החיים של כולנו. ההסכם יאפשר לתעשיות הישראליות להשתלב בשוק שמגלגל עשרות מיליוני דולרים וכן לחוקרים להרחיב את מעגל הידע כתוצאה מהשתלבות בפרויקטים גדולים באירופה", אומר מנהל סוכנות החלל הישראלית מנחם קדרון.
ההסכם מהווה גם בסיס לשיתופי פעולה נוספים בעתיד עם הנציבות האירופית. בשנים האחרונות שוקדת סוכנות החלל הישראלית על קידום שיתופי פעולה בין לאומיים לרבות עם מדינות אירופה וביניהם הסכמים עם סוכנויות החלל של צרפת, איטליה, רוסיה, קזחסטן וסוכנות החלל האירופית.