התנהלות לקויה במרכז המחקר והפיתוח קטיף בשדות נגב
בבדיקה מעמיקה שקיים משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל במרכז קטיף למחקר ופיתוח שדות הנגב שבתמיכתו התגלו מספר אי סדרים בהתנהלות אחד החוקרים ואחד המנהלים במרכז. מהבירור עולה כי המרכז העביר למשרד מספר דיווחים שאינם עומדים בנוהל משרד האוצר להגשת בקשות לתמיכה מתקציב המדינה של מוסדות ציבור ובמבחנים לחלוקת כספי תמיכות של משרד המדע.
כתוצאה מדיווחיים אלו הועברו למרכז כספים מעבר לכספים להם היה זכאי בגובה מצטבר של כ-100,000 ₪. בתקופה האחרונה הקפיא המשרד את העברת כספי התמיכה של המרכז וכעת משהסתיימה הבדיקה החליט המשרד לדרוש את השבתם של הכספים שהועברו כתוצאה מהדיווחים הלקויים, בטרם ימשיך בתשלום התמיכה השוטפת למרכז.
מהבירור של המשרד עולה כי חלק מהדיווחים בדו"חות הכספיים שהגיש המרכז היו לקויים, וכי אחד החוקרים קיבל שלא בהתאם לנהלים מענק מחקר בגובה של 25,000 ₪.
לנוכח הגילויים ומתוך החובה המוטלת על המשרד נערך למרכז המחקר שימוע בכתב. בעקבות השימוע ביקש המשרד מהמרכז להגיש דו"חות כספיים מתוקנים וכן להשיב את כספי התמיכה ומענקי המחקר שניתנו למרכז כתוצאה מהדיווחים הלקויים.
מנכ"לית משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל עו"ד בינה בר-און ציינה כי "מרכז המו"פ בשדות נגב הוא מרכז מוערך שביצע ומבצע פעילות מחקרית ומדעית טובה לאורך השנים. המשרד מחויב לפעול ופועל בקפידה על פי כללי מינהל תקין".
במשרד הדגישו כי לאור העובדה שמדובר במרכז המבצע פעילות מחקרית חשובה ואיכותית והשפעתו על קידום תחומי המדע בכלל והמחקר בפרט בפריפריה ראויה לציון ועל רקע העובדה שמדובר בעיקר בכשלים ניהוליים, החליטה ועדת התמיכות במשרד, במסגרת סמכויותיה, שההחזר הכספי יעשה במספר תשלומים, כדי לאפשר המשך התנהלות שוטפת של המרכז.
מרכז קטיף למחקר ופיתוח שדות הנגב הוקם בשנת 1983 על ידי משרד המדע כחלק מ-8 מרכזי מחקר ופיתוח אזוריים שהוקמו אז ברחבי הארץ וזוכה מאז באופן שוטף לכספי תמיכות ממנו. החוקרים במרכז עוסקים בחקלאות ידידותית לסביבה ובכלל זה בפיתוח גידולים עתירי הון ובפיתוח תכניות הכשרה מתקדמות להכשרת עתודה של חקלאים. בנוסף, במרכז קיימות מעבדות לבדיקת חומרי הדברה, מעבדה אורגנית לבדיקת גידולים אורגניים, חדר הוראה ומעבדה ללימוד בתחום החקלאות הישראלית, מעבדת שדה ניידת להערכת כושר הייצור של גידולים חקלאיים בשטח ואת יעילות השימוש במים. במרכז עובדים, נכון להיום, כ-10 חוקרים בעלי תואר דוקטור, 10 טכנאים ו-4 תלמידים לתארים מתקדמים.