הודעה לעיתונות

ארדואן ניסה לחסום את יוטיוב ואת טוויטר ונכשל עכשיו הוא חוסם אתרים

ארדואן ניסה לחסום את יוטיוב ואת טוויטר ונכשל, עכשיו הוא יחסום אתרים ללא צו בית המשפט
לאחר שמוקדם יותר השנה חסם ארדואן, את אתרי יוטיוב וטוויטר לפני הבחירות בטורקיה, ולאחר שנכשל בחקיקת חוק שהיה מאפשר לו לחסום אתרים לפי ראות עיניו, הממשלה הטורקית ברשות ארדואן, עובדת במרץ על הצעת חוק חדשה שתעניק לראש הממשלה ולממשלתו את הכוח לחסום אתר למשך 24 שעות ללא צו בית משפט, כאשר "סדר ציבורי" או "ביטחון לאומי" נמצאים על כף המאזניים.
שר התקשורת הטורקי לוטפי אלבן אמר כי החקיקה החדשה תהיה חלק מהצעת חוק יסוד הכוללת גם תיקונים לחוק האינטרנט. והוסיף כי מי שיסרב לציית לצו בית המשפט לחסום את הגישה לדפי אינטרנט מסוימים או להסיר תוכן כזה, יוטל עליו קנס של עד 500,000 לירות ( כ- 839,719 ₪).
החקיקה החדשה מגיעה לאחר ניסיון דומה של ממשלת ארדואן שנכשל באוקטובר האחרון, לחסום גישה לאתרי האינטרנט, כאשר בית המשפט החוקתי הצליח לבטל את התיקון לחוק למורת רוחו של ארדואן, חוק שהיה מאפשר לממשלת ארדואן לחסום גישה לאתרים ללא צו בית משפט.
על פי התיקון שהתבטל, בתוך זמן של ארבע שעות מרגע דרישת הממשלה, ספקי שירותי אינטרנט (ISP) נדרשו לחסום אתר שצוין. לפי התיקון לחוק האינטרנט, הייתה לממשלה את הזכות לחסום את הגישה לאתרים מסיבות של "ביטחון לאומי", "שמירה על סדר ציבורי" ו- "מניעת פשע" ללא צורך בצו בית משפט.
דיקטטורות פוחדות מהתקשורת ויותר מכך פוחדות מרשתות חברתיות
סגן יו"ר מפלגת העם אנז'י אלטאי מראשי האופוזיציה אמר: "המפלגה של ארדואן (AK) הביאה את החוק שאפשר חסימת גישה לאתרי אינטרנט לפרלמנט לפני שהיא וידאה שהוא אכן יעבור. עם זאת אנחנו [CHP] לקחנו אותו לבית המשפט החוקתי, והצלחנו להדוף אותו. עכשיו הם הולכים לנסות להביא אותו דרך הדלת האחורית."
"דבר אחד בטוח, הפרלמנט לא יצליח להעביר חוק דיקטטורי שכזה כל כך בקלות".
לאחר פרשיות השחיתות והשוחד שנחשפו לציבור, חברי פרלמנט רבים הפכו זהירים יותר בחתימות על חקיקה של חוקי יסוד. הוא המשיך ואמר, "גם אם הם [הממשלה] יקבלו את הרוב הדרוש באמצעות איומים וכפייה. אנחנו ניקח את זה לבית המשפט החוקתי שוב. "
הוא הוסיף: "השאלה העיקרית שנשאלת היא: למה מפלגת שלטון משקיעה מאמצים רבים כל כך כדי להעביר חקיקה המגבילה את חירויות האינטרנט וחופש הביטוי? והתשובה היא שכאשר דיקטטורות נכנסות למצב של פאניקה, הן נבהלות מפני התקשורת והמדיה. "
הממשלה מנסה לחנוק אותנו
מפלגת התנועה הלאומית (MHP) סגן יו"ר אוקל ווראל אמר "הממשלה בעצם מנסה לחנוק אותנו על ידי לקיחת אמצעי התקשורת שלנו" . "הם הכינו חוק שאפשר לחסום אתרים באופן שרירותי במשך 24 שעות ללא צו בית משפט בעבר, הם חסמו רשתות חברתיות ופגעו לנו בחופש המידע והאינטרנט", אמר ווראל, "הבאת חקיקה [לפרלמנט] שנפסלה כבר על ידי בית המשפט החוקתי בדרך של שינוי ניסוחה, זו פעולה נבזית, לא דמוקרטית, ההולכת מאחורי הגב של החוק."

עו"ד גיא אופיר, המתמחה בדיני אינטרנט מסביר: בעידן הרשתות החברתיות והמסרים המיידים בטלפונים (כגון וואטסאפ), משטרים רבים מגלים, שהרשתות החברתיות חזקות יותר, ויראליות יותר, ומסוכנות יותר עבורם, מהתקשורת הקונבנציונלית. הכוח הגדול של האינטרנט והרשתות החברתיות, לא טמון אך ורק ביכולת לבצע פרסום באנונימיות, אלא הוא טמון ביכולת לבצע הפצה המונית של פרסום ("ויראליות" בעגה המקצועית) במינימום משאבים ועלויות, ובביזור מקורות הפרסום. להבדיל מעיתון או ערוץ טלוויזיה, שיש לו מו"ל אחד ועורך אחד, שעליהם ניתן להטיל מורא ואחריות, ברשתות חברתיות ישנם אלפי משתמשים שבתוך שניות משתפים, עושים לייק, ויוצרים הדבקה ויראלית של הפרסום. האחד משתף, דקה לאחר מכן עשרה מחבריו משתפים, כך הפרסום גדל באופן אקספוננציאלי, ובתוך דקות מגיע לעשרות ומאות אלפי משתמשים.
ארדואן, בעקבות הבאז השלילי אודותיו באינטרנט, כבר ניסה בעבר לחסום את יוטיוב ואת פייסבוק ללא הצלחה יתרה. נראה שעם החוק הזה, הוא מנסה להטיל מורא על הרשתות החברתיות, וליצור מאזן אימה, שאם לא יענו לדרישות המשטר, הוא יחסום לכל טורקיה את הפייסבוק. איום שאפתני משהו, אבל זו דרכם של משטרים שמרנים.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- גיא אופיר משרד עורכי דין.