הודעה לעיתונות

יוזמה של משרד החינוך והמועצה לצרכנות: הגינות בצרכנות

תכנית חדשה של משרד החינוך והמועצה לצרכנות נועדה לשפר את דמותה של החברה הישראלית בתחום הצרכנות – ולהפוך אותנו לבני אדם הוגנים יותר, אשר לא מנצלים את חולשתם או מצוקתם של אנשים אחרים.

  • התלמידים ילמדו לנהל תקציב מאוזן של משק הבית, לארגן חגיגות ימי הולדת מוזלות ובהתאם לתקציב יערכו סיור קניות בקניון וירטואלי.
  • התלמידים יגלו ביקורתיות כלפי פרסום מסחרי, ילמדו על צדק חברתי, זכויות הצרכן ומתי מותר להחזיר מוצרים.

שר החינוך נפתלי בנט : "צדק חברתי מתחיל בחינוך, והורדת הנטל הכלכלי מההורים מתחילה בילדים. כשהילדים ילמדו כבר בגילאים הצעירים מהי צרכנות נבונה, מתי 'עובדים' עליהם, ואיך מנהלים משק בית מאוזן – הם יגדלו להיות צרכנים הוגנים וביקורתיים יותר".
עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה לצרכנות: "המועצה לצרכנות נחשפת לעשרות אלפי מקרים בשנה של חוסר הגינות בחיי הסחר, באופן שהביא אותה למסקנה כי דרוש שינוי תרבותי בחברה הישראלית. אנשי העסקים של המחר נמצאים כיום במערכת החינוך, וזו ההזדמנות להכשיר אותם להבין כי ההגינות צריכה להיות הערך המנחה שלאורו ראוי להתנהל. אדם שאיננו נוהג בהגינות בחיי המסחר, לא יתחיל להתנהג אחרת בתחום היחסים הבין-אישיים, כי הנורמה המנחה אותו רואה ברווח שיצמיח לעצמו את חזות הכל, וזאת על חשבון ערכים של יושר, התחשבות וחמלה. לפיכך חשיבותה של התוכנית חורגת בהרבה מעבר לתחום חיי המסחר והחברה הישראלית כולה תרוויח ממנה".
התכנית "הגינות בצרכנות" גובשה על ידי משרד החינוך בשיתוף המועצה הישראלית לצרכנות נבונה במטרה לעורר את המודעות של התלמידים לערך ההגינות בחברה הישראלית בכלל וחיי המסחר בישראל בפרט. התכנית נועדה לשפר את דמותה של החברה הישראלית בתחום השכיח ביותר ביום-יום שלנו – תחום הצרכנות – ולהפוך אותנו לבני אדם הוגנים יותר, אשר לא מנצלים את חולשתם או מצוקתם של אנשים אחרים. התכנית תחל לפעול כבר בשנת הלימודים הקרובה, תשע'ו, בשכבות הגיל השונות (יסודי ועל יסודי).
"הגינות בצרכנות" שמה דגש על שילוב ערך ההגינות בחברה, בקהילה ובשכונה. כך למשל התלמידים ילמדו לנהל תקציב מאוזן של משק הבית, לארגן חגיגות ימי הולדת מוזלות ובהתאם לתקציב לערוך סיור קניות בקניון וירטואלי. כמו כן, התלמידים יגלו ביקורתיות כלי פרסום מסחרי, ילמדו על צדק חברתי, זכויות הצרכן ומתי מותר להחזיר מוצרים. התלמידים יכירו חוקים צרכניים המשמשים ככלי למניעת עוולות צרכניות וכן יגלו מודעות לארגונים ולגופים אליהם ניתן לפנות ולהפנות תלונות בנושא פגיעות צרכניות.
מטרות התכנית:

  1. לטפח את ערך ההגינות בחברת התלמידים, בקהילה ובמדינה.
  2. לחזק את ערך ההגינות בחיי הסחר ובצרכנות.
  3. לעודד תלמידים ולזמן להם אפשרויות לפעול בצורה ביקורתית נגד תופעות של חוסר הגינות ועוולות צרכניות בחברה ובחיי הסחר כגון: כתיבת מכתבים לרשויות, הכנת ניירות עמדה, הכנת פרסומים ועוד.

במשרד החינוך ובמועצה לצרכנות נבונה מסבירים כי אדם שאיננו נוהג בהגינות בחיי המסחר, ינהג בחוסר הגינות גם בתחומים אחרים של החיים. במסגרת כך, משרד החינוך פיתח מערכי שיעור ייחודיים המותאמים לשכבות הגיל השונות, ואשר נועדו להכשיר את התלמידים לצרכנות נבונה וביקורתית.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- משרד החינוך.