מפרסם: מוזיאון ישראל
תאריך: 27/09/2017 11:29
נושא: אמנות
צילום אסף עברון
צילום אסף עברון
צילום אסף עברון
צילום אסף עברון
הודעה לעיתונות

ירושלים של פרטים

מאז ראשית ימיה תרבויות ועמים רבים השפיעו על מראה העיר ירושלים, ניסו לנכס אותה לעצמם, לקבל ממנה השראה או סתם לעבור דרכה. אותו מראה שכיום נראה לנו מובן מאליו, מורכב מאין ספור סימנים וייצוגים תרבותיים שונים החקוקים או מוטבעים במבנים ברחבי ירושלים, שיחדיו מרכיבים את הפסיפס שהוא היופי הייחודי של העיר. כיום אותם סימנים כמעט נעלמו מעיננו שהתרגלו אליהם. מוזיאון ישראל מציג תערוכה חדשה שתאפשר לגלות את ירושלים מחדש, לסייר ברחובותיה ולראות כיצד העיר הציתה את דמיונם של אנשים בעולם כולו.

5 באוקטובר 2017 – מרץ 2018

אוצר: דן הנדל

במשך אלפי שנים מהווה ירושלים מוקד עליה לרגל לשלושת הדתות. עמים רבים נלחמו עליה, קידשו אותה, נאבקו להגיע אליה, וכולם ביקשו להשאיר בה את חותמם לדורות. אותם סממנים תרבותיים שהוטבעו בעיר לאורך ההיסטוריה, הם אלו שמרכיבים את היופי של העיר. יופי שהפך למובן מאליו תחת חיי היומיום בעיר.

מוזיאון ישראל מזמין להיחשף מחדש אל העיר ירושלים, כפי שלא ראיתם אותה מעולם. תערוכה חדשה תיקח את המבקרים למסע אל ההיסטוריה והסיפורים מאחורי הפרטים הקטנים והמשמעות הטמונה בהם, וכיצד הפכו לחלק בלתי נפרד מהפסיפס שמרכיב את ירושלים. התערוכה תאפשר למבקרים לאמן את עיניהם מחדש ולהיות מסוגלים להבחין בפרטים הקטנים הסובבים אותנו כל הזמן. אחרי הביקור, יוכלו לצאת לגלות את ירושלים מחדש ולהתרגש ממנה ממש כמו אלו שביקשו להשאיר בה את חותמם בעבר.

כולנו מכירים את הסיפורים הגדולים של העיר ירושלים, את המלחמות, את המקומות הקדושים, ואת הסיבות שבגללם היא סמל לכל כך הרבה אנשים. אבל לכל אלו קיימים שכבות נוספות של סיפורים קטנים, פחות מוכרים, המקבלים ביטויים פיזיים בכל רחבי העיר בצורת טקסטים החקוקים באבן, אלמנטים דתיים השזורים בקישוטים בתוך מבנים, עבודות ברזל המאפיינות תרבויות ספציפיות, סמלים הטבועים על דלתות ועוד. אלו מספרים לנו על האירועים ההיסטוריים שקרו בירושלים ולפעמים גם על שגעונות של אנשים בודדים, ויחדיו הם מתאחדים למארג השכבתי התרבותי הייחודי ממנה נבנתה ירושלים ושמרכיבים את יופיה כיום.

התערוכה שואבת השראה ממחקרו רב השנים של האדריכל דוד קרויאנקר שיצא לאור כספר רחב יריעה "ירושלים - אלוהים נמצא בפרטים הקטנים: שפת עיצוב רב-תרבותית". מתוך אותם פרטים קטנים הורכבו נושאים עיקריים המובילים את התערוכה: המזרח, סמל הכוכב, חומת ירושלים, קרמיקה, כתב, פירזולים וביקור הקיסר הגרמני ב- 1898. קרויאנקר עצמו הינו יליד ירושלים ומרבית עיסוקו המקצועי כאדריכל סבב סביב העיר, הוא היה אחראי על תכנון ושימור בית טיכו במרכז ירושלים והכין רעיונות לשימור מבנים היסטורים נוספים שהוסבו לשימושים חדשים, ביניהם: טחנת הרוח, מלון הר ציון ועוד. לאורך שנות עבודתו הקים קרויאנקר ארכיון פרטי עצום הכולל תצלומים, שרטוטים ומסמכים המהווים את החומרים לספריו ופרסומיו הרבים.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- מוזיאון ישראל.