תרנגולי הודו במשחטת זוגלובק2 - שעות בכלובים המטונפים - צילום מתוך תחקיר אנונימוס
תרנגולי הודו במשחטת זוגלובק2 - שעות בכלובים המטונפים - צילום מתוך תחקיר אנונימוס
הודעה לעיתונות

ארבע שנים לחשיפת ההתעללות בבעלי-חיים בזוגלובק: איש עדיין לא נתן את הדין

בג"ץ דן הבוקר (רביעי) בעתירת עמותות תנו לחיות לחיות ואנונימוס לזכויות בעלי-חיים ה לאפשר לנהל הליך פלילי נגד חברת זוגלובק בגין התעללות בבעלי-חיים. ברקע העתירה, תחקיר של עמותת אנונימוס ששודר בתכנית "כלבוטק" שחשף התעללות קשה בתרנגולים במשחטת זוגלובק ועורר סערה ציבורית. בג"ץ הורה לפרקליטות לתעדף את הטיפול בערר שיגישו העמותות. העמותות: "ארבע שנים חלפו מאז שמדינה שלמה הזדעזעה מההתעללות הקשה בתרנגולים, והעבריינים עדיין לא נתנו את הדין".

בג"ץ דן הבוקר (רביעי) בעתירת עמותות תנו לחיות לחיות ואנונימוס לזכויות בעלי-חיים אשר הוגשה על ידי עו"ד יוסי וולפסון מתנו לחיות לחיות. בעתירה, שהוגשה נגד פרקליט מחוז חיפה, ביקשו העמותות כי יתאפשר להן להגיש קובלנה פלילית נגד חברת זוגלובק על עבירות צער בעלי-חיים, וזאת בעקבות התעללות קשה בתרנגולים ובתרנגולי הודו שנחשפה במשחטת בתחקיר של עמותת אנונימוס, אשר שודר בתכנית כלבוטק לפני ארבע שנים, בשלהי אוקטובר 2013. שופטי בית המשפט הציעו לעמותות להגיש ערר על סגירת תיק החקירה הפלילית, והורו לפרקליטות לתעדף את הטיפול בערר, זאת לאור הסחבת הארוכה בה נקטה הפרקליטות בקבלת ההחלטה לסגור את התיק, שנסגר רק בשנת 2017, לאחר הגשת העתירה.

בתחקיר של עמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים, תועדה התעללות קשה ועבירות צער בעלי-חיים רבות. בין היתר, תועדו תרנגולים שהוחזקו בכלובים שעות ארוכות ללא מים ומזון; כלובים לא תקינים שגרמו ללכידת רגליים, כנפיים וראשים; מכונה שהטתה את הכלובים בשיפוע תלול וניערה אותם שוב ושוב, כאשר התרנגולים נופלים מגובה רב או מטולטלים כשהם תפוסים בין סורגי הכלובים מאיבריהם הלכודים; עובדים הבועטים, מעיפים וגוררים את התרנגולים; ותרנגולי הודו הנזרקים באוויר לאחר חיתוך הגרון, כשהם חיים ומדממים, לתוך מיכלי מתכת לגסוס בהם לאיטם.

לאחר שידור התחקיר, הגישו העמותות תלונה למשטרה, אשר ניהלה חקירה והעבירה את התיק לטיפול פרקליטות מחוז חיפה. העתירה הוגשה בשנת 2016, לאחר קרוב לשלוש שנים בהן תיק החקירה היה מונח על שולחנה של פרקליטות חיפה מבלי שזו הגישה כתבי אישום ומבלי שאפשרה לעמותות להגיש קובלנה פלילית ולנהל את ההליך בעצמן. מאז, במסגרת ההודעה לבג"ץ, הודיעה הפרקליטות כי החליטה לסגור את התיק, כאשר הנימוק העיקרי לסגירה הוא חוסר ראיות, וזאת חרף תיעוד העבירות שהגישו העמותות למשטרה. גם לאחר סגירת התיק, הפרקליטות עמדה על סירובה לאפשר לעמותות להגיש קובלנה פלילית.

בדיון הבוקר, הביעו השופטים את מורת רוחם מהטיפול האיטי בתיק בו נקטה הפרקליטות והבהירו כי עתירת העמותות היא זו שהביאה לכך שהפרקליטות קיבלה החלטה לסגור את התיק לבסוף. אולם, משנסגר התיק, הציעו השופטים לעמותות להגיש ערר על סגירת התיק והורו על מחיקת העתירה. ככל שהערר יידחה, לעמותות שמורות כל זכויותיהן להמשיך ולפעול לקידום ההליך הפלילי, לרבות פנייה נוספת לבג"ץ.

רקע:
חוק צער בעלי חיים מאפשר לארגונים למען בעלי-חיים שאושרו על ידי השר לאיכות הסביבה, כגון עמותות תנו לחיות לחיות ואנונימוס לזכויות בעלי-חיים, להגיש קובלנה פלילית לפי עבירה על חוק צער בעלי חיים, בכפוף לקבל אישור פרקליט המחוז. הגשת הקובלנה הפלילית תאפשר לעמותות לנהל הליך פלילי לכל דבר נגד האחראים לעבירות על החוק.

עמותות תנו לחיות לחיות ואנונימוס לזכויות בעלי-חיים: "ארבע שנים חלפו מאז שמדינה שלמה הזדעזעה מההתעללות הקשה בתרנגולים, והעבריינים עדיין לא נתנו את הדין. הפרות החוק שתועדו במשחטה לא היו מקרים בודדים של עשבים שוטים, אלא מדובר בשגרה של אכזריות בלתי נתפסת כלפי בעלי החיים, התעללות בלתי נפרדת מפעילות המשחטה. נמשיך לפעול על מנת שהחברה ומנהליה הבכירים לא יחמקו מלתת את הדין על כל עבירה שהם אחראים לה. הדרך היחידה לא להיות שותפים להתעללות בבעלי החיים היא לא לתת את כספנו לתעשיית הבשר, ולבחור בתזונה שמתחשבת בבעלי החיים".

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- אנימלס (אנונימוס לזכויות בעלי חיים).