שמן במטגנת המסעדה בלי ביונד ועם ביונד
שמן במטגנת המסעדה בלי ביונד ועם ביונד
פרופסור ניסים גרתי מהאוניברסיטה העברית
פרופסור ניסים גרתי מהאוניברסיטה העברית
שמן הטיגון גורם לסרטן משאיפה ריח הטיגון המפוחם ומאכילת התוצרים הרעים שנוצרים מטיגון חוזר ממושך
שמן הטיגון גורם לסרטן משאיפה ריח הטיגון המפוחם ומאכילת התוצרים הרעים שנוצרים מטיגון חוזר ממושך
הודעה לעיתונות

מחקר חדש: Beyond-Oil סטארט-אפ ישראלי מפחית את הסיכון לסרטן במזון מטוגן במסעדות ובמפעלי טיגון מזון

סקירה ביקורתית שערך פרופ' נסים גרתי מהאוניברסיטה העברית, שנחשב בין המומחים הגדולים בעולם בתחום השמנים והשומנים, מצביע על כך שהטכנולוגיה של Beyond-Oil המאפשרת שימוש חוזר בשמנים לטיגון עשויה להיות גיים צ'יינג'ר עבור רשתות מזון מהיר ומפעלי טיגון בעולם.

הפתרון של חברת ביונד אויל (Beyond Oil) הישראלית לשימוש חוזר בשמן לטיגון במסעדות עשוי להפחית באופן משמעותי את הסיכון לסרטן הנובע ממזון מטוגן – כך נטען סקירה ביקורתית, שנערכה על ידי פרופ' נסים גרתי מהאוניברסיטה העברית.
הדו"ח שפורסם לאחרונה על ידי פרופ' גרתי מבקש לבחון באופן ביקורתי את הטכנולוגיה שפיתחה ביונד אויל, המבקשת "להמציא מחדש" את השמן לטיגון.
פרופ' גרתי כותב, בין היתר, כי "ממצאי הניסויים שערכה החברה משכנעים מאוד ומצביעים על כך שלביונד אויל יש פתרון משמעותי לשיפור דרמטי של איכות השמן לטיגון שנעשה בו שימוש חוזר במסעדות ומפעלי טיגון".

לדבריו, הטכנולוגיה של החברה מצליחה לצמצם או להסיר אפילו כמויות קטנות של רכיבים מסוכנים המצויים בשמן ומחסלת אותם לחלוטין, "כך שבפועל לא ניתן להבחין בהם". מממצאי הסקירה הביקורתית עולה כי הפתרון של החברה עשוי להיות "גיים צ'יינג'ר" עבור תעשיית הג'אנק פוד.

השפעת אכילת מזון מטוגן בשמני טיגון מחוממים שוב ושוב על שכיחות של סוגי סרטן שונים

שמנים לטיגון ומזונות מטוגנים נצרכים על ידי מיליארדי אנשים ברחבי העולם במסעדות, מפעלים תעשייתיים ובצריכה ביתית. אלא שהשימוש החוזר בשמן לטיגון במסעדות, בקייטרינג, ובמפעלים תעשייתיים שמייצרים מזונות מטוגנים מביא לכך שהמניעים הכלליים של שחקנים אלו באים על חשבון בריאות הצרכנים ואיכות הסביבה.

הדבר בא לידי ביטוי במיוחד כאשר מדובר בכמויות גדולות של שמן המשמש לטיגון בשוק המסעדות ובתעשיית המזון, שם השיקולים הפיננסיים לרוב מקבלים עדיפות על פני ענייני בריאות וסביבתיים. אבל ברור לכל כי שמן שמשתמשים בו מספר ימים עד שהוא הופך לקצף, למעשה נשרף ומעלה עשן ובפועל לא ניתן להשתמש בו יותר. מדוע? על פי מחקרים רבים, שימוש ארוך בשמן טיגון עלול להוביל ליצירת תרכובות שגורמות לסרטן ומהווים סיכון בריאותי משמעותי לצרכנים.

פרופ' גרתי מפנה בדו"ח בין היתר למחקרים שפורסמו בסקירה מחקרית שפורסמה בשנת 2019 בשם: "השפעת צריכה של שמני טיגון מחוממים שוב ושוב על שכיחות של סוגי סרטן שונים" שריכזה מעל 100 מחקרים שנערכו בעולם בשנים האחרונות, אשר הוכיחו את הקשר של אכילת מזון מטוגן בשמן שטוגן מספר רב של פעמים (כפי שקורה במסעדות ומפעלי טיגון המטגנים צ'יפס וחטיפים) לסיכון לתחלואה ותמותה מסוגים שונים של סרטן ומחלות אחרות.
קישור-

[https://www.researchgate.net/publication/319921858_Impact_of_consumption_of_repeatedly_heated_cooking_oils_on_the_incidence_of_various_cancers-_A_critical_review
]
== הפתרון של ביונד אויל לתעשיית הטיגון העולמית ==

פרופ' גרתי מתייחס בדו"ח על התרומה הבריאותית של ביונד אויל למזון המטוגן,
״כמדען אשר מייעץ לכמה מחברות המזון הגדולות ביותר בעולם, אני יכול לאשר שסך כל החומר הקוטבי (TPM), חומצות שומן חופשיות (FFA), ( PAHs ואקרילאמידים, זוהו כבעיות בתעשייה במשך שנים, ללא פתרון משביע רצון עד כה. על פי הבדיקה שלי, נראה שהפתרון של ביונד אויל הוא פריצת הדרך בתעשיית המזון, במיוחד בתעשיית הטיגון, לה חיכינו שנים רבות. זוהי טכנולוגיה חדשה שממלאת תפקיד בהפחתת הסיכון לסרטן ממזונות מטוגנים.

מסעדות המזון המהיר יוכלו לחסוך עלויות ולשמור על בריאות הסועדים

ביונד אויל היא חברת פוד-טק ייחודית בנוף הישראלי. החברה המונפקת בקנדה, משרדיה בקיבוץ יפעת, מרכז המחקר והפיתוח שלה שוכן במגדל העמק, ומתמקדת בשוק השמנים שמגלגל, על פי הערכות, 185 מיליארד דולר בשנה.
הבעיה שעמה מבקשת להתמודד החברה היא הירידה הדרמטית באיכות השמן הנגרמת במהלך טיגון חוזר מספר רב של פעמים באותו השמן. מסתבר כי במהלך טיגון בטמפרטורה גבוהה נוצרות חומצות שומן חופשיות(FFA) הגורמות להתפתחות של חומרים פולריים (TPM), אקרילמידים (AA) ופחמימנים פוליצקליים (PAH) אשר פוגעים באיכות השמן ובאיכות המזון ועלולים להיות מסוכנים לבריאות.

כיום, המסעדות מחליפות שמן במטגנות בממוצע כל שלושה ימים, כך שנעשים עשרות רבות של טיגונים באותו שמן ואיכות השמן יורדת בכל טיגון. בעלי המסעדות עושים זאת מבחינתם בלית ברירה מאחר והשמן הוא חומר גלם יקר מאוד ולא משתלם לזרוק אותו בכל סיום יום. החלפת השמן במטגנת לרוב מתבצעת מהסיבה שהשמן מקציף או מעשן/נשרף.
האוכל המטוגן סופג בין 10-15 אחוז מהשמן במטגנת. כך שהסועד נאלץ לאכול מזון עם שמן שיכול להזיק לבריאותו.

"מסקנות פרופ' ניסים גרתי"

"אני בטוח שאימוץ הפתרון החדשני של החברה יאפשר למסעדות וליצרני מזון להציע מזון בטוח ובריא יותר ללקוחותיהם, להפחית את הסיכון למחלות קשות ולשפר את הבריאות הכללית של האוכלוסייה".
לדברי פרופ' גרתי, "אימוץ הפתרון החדשני של ביונד אויל ושימוש באבקת הסינון שפיתחה, כדי להפחית את יצירת הרכיבים המזיקים כגון סך כל החומר הקוטבי (Total Polar Material - TPM), חומצות שומן חופשיות (Free Fatty Acids - FFA), אקרילמדים ו PAH יאפשר למסעדות וליצרני מזון להציע מזון בטוח ובריא יותר ללקוחות שלהם".

"הטכנולוגיה של ביונד אויל עשויה לסייע לצמצם את הסיכון למחלות קשות ולשפר את הבריאות הכללית של האוכלוסייה".

פרופ' גרתי מסיים את הדו"ח במסקנה:

"לדעתי ובהתבסס על הניסיון הנרחב שיש לי בעולם הטיגון, אין ספק שעל ידי מעבר של המסעדות ומפעלים לטיגון מזון, לשימוש באבקת הסינון של ביונד אויל, אנחנו יכולים להשפיע בצורה ישירה וחיובית על הפחתת שיעור התמותה והחולי, ולהפוך את העולם למקום בריא יותר עבור כולם".

את הסקירה הביקורתית המלאה ניתן למצוא כאן:

[https://www.beyondoil.co/researches/health-report-on-frying-oil-risks-professor-nissim-garti-he
]
אתר החברה
https://www.beyondoil.co/

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- ידיעת מערכת.