מחקר חדש של המרכז לפנסיה: 23.8% מהשכירים במשק אין להם פנסיית חובה, מרביתם צעירים מהעשירון התחתון
== 23.8% מהשכירים במשק אין להם פנסיית חובה, מרביתם צעירים מהעשירון התחתון
== הצלחה לפנסיית החובה ששיעור מקבליה הוכפל : בשנת 2007 רק שליש מהשכירים היו מכוסים לפנסיה (37%). בשנת 2022 עלה השיעור פי שניים ל- 76.2%. ==
==
מחקר חדש של המרכז לפנסיה ביטוח ופסיכולוגיה כלכלית באוניברסיטת בן גוריון בנגב המסתמך על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על פני שני עשורים בחן לראשונה את הכיסוי הפנסיוני של אוכלוסיית השכירים דרך נתוני אמת המדווחים ללמ"ס. החוקרים, ד"ר שרית מנחם-כרמי, פרופ' אביה ספיבק וכן פרופ' אביעד טור-סיני מאוניברסיטת חיפה ניתחו נתונים על מיליוני משרות לאורך השנים 2022-2006, כולל שנת כניסת פנסיית החובה ב 2008. המחקר הוצג לראשונה ע"י פרופ' אביה ספיבק בהרצאה בכנס של מכללת תל אביב יפו.
מהמחקר עולה כי בקרב 23.8% מהשכירים במשק שאינם מכוסים, חלק גדול הוא מהעשירון התחתון. בעשירון זה 50% ממשרות השכיר במשק אינן מכוסות לפנסיה. תמונה דומה עולה בניתוח העשירון השני והשלישי. רק בעשירונים הגבוהים יש כיסוי נאות לפנסיה.
מניתוח נתוני המחקר עולה כי הכיסוי בביטוח פנסיוני נמוך באופן משמעותי בקרב שכבות השכר התחתונות; בקרב צעירים; בקרב משרות בוותק נמוך ובענפים שיש בהם גם מעסיקים קטנים כגון: בינוי, שירותי אוכל, בידור ופנאי.
ממצאים אלו מדגישים כי הצבירה הפנסיונית של עובדים המאופיינים בשכר נמוך ובוותק נמוך במשרה (בגלל מעבר תכוף בין עבודות) תהיה נמוכה ולכן הקצבה הפנסיונית תהיה נמוכה והם יסתמכו בעיקר על קצבת הזקנה הנמוכה של הביטוח הלאומי.
עוד עולה מהמחקר כי בשנת 2007, לפני הנהגת פנסיית החובה, רק שליש מהשכירים היו מכוסים לפנסיה (37%). בשנת 2022 עלה השיעור פי שניים ל- 76.2% שהיו מכוסים לפנסיה. זו ללא ספק הצלחה גדולה של מדיניות ממשלתית שגם כמעט שלא נאכפה. מענין לציין שכבר בשנת 2009 ו-2010 היה גידול משמעותי בשיעורי הכיסוי – הרפורמה פעלה כמעט באופן מידי.
המחקר בדק וניתח נתונים על מיליוני משרות לאורך השנים מ- 3.044 מיליון משרות שכיר ב-2006 ועד 4.587 מיליון ב-2022, ובחנו האם בוצעו הפרשות פנסיוניות עבור אותן משרות (להלן כיסוי או ביטוח פנסיוני). בנוסף הם בחנו מהו שיעור השכר המבוטח לפנסיה מתוך השכר ברוטו. הנתונים מבוססים בין היתר על דיווחי המעסיקים למס הכנסה. החוקרים מדגישים כי נתונים אלו חיוניים כדי לקבל תחזיות מהימנות לקצבאות הפנסיונית של כוח העבודה. כיסוי הנתונים על פני שנים רבות מאפשר קבלת תמונה עשירה של התפתחות הכיסוי הפנסיוני, לפני חוק פנסיית חובה שנכנס לתוקף ב-1.1.2008, מיד אחריו ועל פני השנים מאז.