תמונת הצוותים הזוכים עם מנהלים מ- Merck
תמונת הצוותים הזוכים עם מנהלים מ- Merck
הודעה לעיתונות

אפליקציות מובייל לבדיקת אלרגנים במזון ולבדיקה עצמית של רעלת הריון זכו במקום ראשון בהאקתון של Merck בישראל

שני צוותי סטודנטים, שבחרו להתמודד עם אותו אתגר, זכו במקום ראשון משותף בתחרות ההאקתון של Merck, שנערכה בתל אביב.

שני הצוותים הציגו רעיונות חדשניים לאפליקציית מובייל שתאפשר לקרוא משטחי בדיקות, המבוססים על טכנולוגיית האבחון הרפואי של Merck – ולבצע את הבדיקות גם מחוץ למעבדה.
רבות מערכות הבדיקות של Merck דורשות כיום ציוד מעבדה בדמות קורא משטחים, המודד את השינויים בצבעי הדגימה הנבחנת. בשל הקושי לנייד קוראי משטחים כאלה, לא ניתן למעשה לעשות שימוש בערכות הבדיקות מחוץ לכותלי המעבדה. הפתרונות שהוצגו על ידי הסטודנטים שהשתתפו בהאקתון של Merck, עשויים לאפשר שימוש במגוון רחב של ערכות בדיקות גם בשדה. כך, אפשר למשל לזהות מזהמים במאגרי מים, לקבוע את איכות חומרי הגלם במפעלי תעשייה, או לבצע בדיקה ביתית מיידית לזיהוי ריכוזי חלבונים, שומן, סוכר או תכולה קלורית של מזון.
Dropit, המערכת שפותחה על ידי צוות סטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת בר אילן, מכון וייצמן ואוניברסיטת אריאל, ניתנת ליישום לטובת אנשים הסובלים מאלרגיות למזון דוגמת אגוזים, גלוטן, גלוקוז ועוד. האפליקציה, מאפשרת בדיקה של דוגמיות מזון, על מנת לאתר מחוללי אלרגיה ולהציג התראה מתאימה. הפתרון הזה מביא למעשה את טכנולוגיות המעבדות של Merck עד לביתם הפרטי של המשתמשים. בעולם שבו 8% מהאוכלוסיה סובלים מאלרגיה למזון, עשוי הפתרון הזה למזער סיכונים ולשפר את איכות חיי האנשים האלה.
המערכת עושה שימוש במשטח ELISA, עמודות סינון ואנזימים – בשילוב עם אפליקציה הפועלת על גבי סמארטפון, על מנת לנתח את השינוים בצבעי הדגימה. צילום תמונה של המשטח והשקעים הממוקמים עליו, מאפשר לזהות את הצבע של כל אחד מהשקעים – ולהשוות אותו לטבלה מוגדרת מראש. כך, ניתן לקבוע את ערכי התוצאות ללא צורך בכלים נוספים.
Spectrophone, השותפה למקום הראשון, היא אפליקציה שפותחה על ידי סטודנטים מאוניברסיטאות בר אילן ואריאל וממכון וייצמן, מאפשרת לערוך בדיקות שתן ביתיות לאיתור רעלת הריון, אשר יציעו רמת דיוק גבוהה משמעותית מזו של מקלוני המדידה המשמשים לצורך זה כיום. כך, יוכלו נשים בהיריון להימנע מנסיעות בלתי הכרחיות למעבדה, ולשתף את המידע המתקבל בבדיקה הביתית עם הרופא המטפל, באמצעות הסמארטפון.
הצוות הציג כלי למדידת ספקטרום (ספקטרומטר – מודד טווח צבעים), העושה שימוש באלגוריתם חדשני על מנת ליצור "מצבורי צבע": להמיר נתוני RGB לנתוני אורך גל – הקלים יותר לעיבוד ולפיענוח.
הפרס השני הוענק לצוות שהציע טכנולוגיה מבוססת ביטקוין למניעת זיופי תרופות, לכל אורך שרשרת האספקה. הפרס השלישי, הוענק לסטודנטים שפיתחו רעיונות ל"תאורה ניתנת לכיוונון": שיפור המיקוד (פוקוס) והכיוון של אלומת אור – ללא כל שימוש באמצעים מכאניים. הטכנולוגיה הזאת עשויה לסייע בין השאר בחדרי ניתוח בבתי חולים, בעבודה המתבצעת מתחת למים, ולפעילות צבאית במרחבים המאופיינים בתאורה דלה.
אירוע ההאקתון בישראל הוא השני אותו עורכת החברה, ובא בעקבות הצלחת אירוע קודם, בדרמשטדט גרמניה. בהפקת האירוע ובניהולו חברו נציגים של כל מגזרי הפעילות של Merck: בריאות ותרופות, מדעי החיים וחומרים בתעשיות הייצור. ההאקתון הוא חלק משורת תוכניות של Merck המיועדות לקידום חדשנות ושיתופי פעולה, הכוללות את פעילות החממה הטכנולוגית ביבנה, ומרכז החדשנות של החברה בדרמשטדט, גרמניה.

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- ורד רהט-רוט דוברות ויחסי ציבור.