מפרסם: תקשורות יעל שביט
תאריך: 01/05/2013 12:56
נושא: חקלאות
צילום הפרה יוקל מרפת סעד - איתן הימן
צילום הפרה יוקל מרפת סעד - איתן הימן
הודעה לעיתונות

לחג השבועות- התאחדות מגדלי הבקר לחלב מכתירה את מצטייני הרפת הישראלית

בתואר הרפת הגדולה ביותר בישראל, זכתה רפת משותפת לקיבוצים יפעת, מרחביה ומגידו בעמק יזרעאל המונה 1,106 פרות ומייצרות 12,700,000 ליטר חלב בשנה

פרת החלב הישראלית הינה שיאנית העולם בייצור חלב איכותי עם הכמות השנתית הגבוהה ביותר בעולם של שומן וחלבון חלב!

לקראת חג השבועות, מכתירה התאחדות מגדלי הבקר לחלב את מצטייני הרפת הישראלית לשנת 2012.
בתואר הרפת הגדולה ביותר בישראל, זכתה "רפת העמק" המשותפת לקיבוצים יפעת, מרחביה ומגידו בעמק יזרעאל, המונה 1,106 פרות. מידי יום מייצרות הפרות ברפת העמק כ-35,000 ליטר חלב וסך הכל מייצרות 12,700,000 ליטר חלב בשנה! במכון החליבה המשוכלל של הרפת 64 עמדות חליבה, בהן נחלבות הפרות שלוש פעמים ביום: בבוקר, בצהריים ובערב. בנוסף לפרות החולבות, מגדלת רפת העמק עוד 900 עגלות אשר יהוו את דור ההמשך של הרפת.
בתואר הרפת המשפחתית המניבה ביותר, זכתה הרפת של משפחת הרפתן נוביץ עומר ממושב מרחביה, בה מייצרת כל פרה 13,151 ליטר חלב בממוצע בשנה, עם כ- 3.73% שומן וכ- 3.27% חלבון בממוצע.

בתואר אלופת הפרות זכתה הפרה "שמיל" מקיבוץ אור הנר שבעוטף עזה שייצרה 17,680 ליטר חלב בשנה! תנובת החלב המשובחת של "שמיל" מכילה 4.01% שומן ו- 3.44% חלבון בממוצע.
אדי פולונסקי, מנהל רפת אור הנר אומר שהפרה "שמיל" הינה פרה צעירה ומדהימה, רגועה ועם אופי טוב מאוד. "שמיל" היא פשוט פרה נפלאה ואנחנו אוהבים אותה מאוד ברפת. כל פעם כשהיא נכנסת לחצר ההמתנה לפני החליבה היא ניגשת אל הרפתנים ומניחה עליהם את הראש שילטפו אותה. היא ממש אנושית ומתנהגת כמו חברה טובה שלנו. בנוסף, עם החלב שלה אנחנו אוהבים במיוחד להכין ריבת חלב, אשר יוצאת תמיד מצוינת וטעימה במיוחד" אומר פולונסקי.

בתואר אלופת הפרות בתנובת חייה זכתה הפרה "יוקל" מקיבוץ סעד שבעוטף עזה שייצרה 161,274 ליטר בחייה. תנובת החלב המשובחת של "יוקל" מכילה 3.37% שומן ו- 3.25% חלבון בממוצע.
אודי שהם, מנהל רפת סעד אומר, כי הפרה יוקל מכונה ברפת "מלכת העדר". "מדובר בפרה נהדרת, מאוד רגועה וידידותית, פרה שממש כיף לעבוד איתה. כיאה למעמדה של פרה מבוגרת וותיקה בעדר אנחנו מפנקים אותה היטב, נותנים לה יחס של מלכה ושומרים עליה מכל משמר" אומר שהם.
בנוסף לתואר זה נבחרה רפת קיבוץ סעד לרפת השיתופית המניבה ביותר, עם ממוצע של 13,690 ליטר חלב לפרה, 3.74% שומן ו- 3.45% חלבון.

בהתאחדות מגדלי הבקר לחלב אומרים, כי על אף הימצאותם של רפת סעד באזור עוטף עזה המאופיין באקלים חם ולמרות שהרפתנים נאלצו לעבוד בשנת 2012 תחת איום תמידי של רקטות ופצצות מרגמה, המערער את שלוות הפרות, ייצרה רפת סעד תנובה יפה ומשובחת של חלב!

הפרה המבוגרת ביותר ברפתות ישראל הינה הפרה- "חנהלה" מרפת קיבוץ כפר מסריק שנולדה בשנת 1996, שם מטפחים אותה ומאחלים לה שיבה טובה.

יעקב בכר, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב אומר, כי הפרה הישראלית נחשבת לשיאנית העולם בייצור חלב, חלבון ושומן חלב וכי ייצור החלב בישראל עומד על 11,343 ליטר (11,700 ק"ג) בממוצע לפרה. חלב זה מכיל 3.34% חלבון ו -3.82% שומן בממוצע. הפרה הישראלית עברה אף את הפרה ההולנדית והאמריקאית (ייצור החלב בארה"ב עומד על כ- 10,080 ליטר לפרה בשנה ובאירופה המערבית על 8,000 ליטר לפרה לשנה). פרת החלב ההולנדית המפורסמת בכל העולם מייצרת פחות מ- 90% מרכיבי החלב בהשוואה לפרה הישראלית בתנובתה השנתית, זאת למרות העובדה שהיא מניבה בתנאי אקלים וסביבה נוחים יותר.

תכולת החלבון והשומן בחלב מהווה את אחד המדדים המשפיעים על איכות החלב, טעמו ויעילות הייצור שלו. עוד אומר בכר, כי בהשוואה לתכולת החלב בתחילת שנות ה- 90, עלתה איכותו: בליטר חלב המיוצר כיום, כ- 10% יותר חלבון וכ- 25% יותר שומן חלב, הישג בקנה מידה בין-לאומי, זאת תוך המשך עלייה מתמדת בתנובה השנתית של הפרה הישראלית וכן עלייה מתמדת במדדים המעידים על בריאות הפרה ומשפיעים על רמת איכות החלב.
בכר מוסיף, כי העלייה המתמשכת בייצור חלב איכותי בישראל נובעת ממאמץ של מו"פ (מחקר ופיתוח), מידע גנטי ומאמץ בשיפור הזנת הפרות, הדרכת הרפתנים והשקעה גדולה ברווחת הפרות, ממשק של מבני הפרות ותנאי מחייתן.
על פי נתוני התאחדות מגדלי בקר לחלב מונה עדר החלב הישראלי כ- 130,000 פרות אשר תייצרנה בשנת 2013 כ- 1,365 מיליון ליטר חלב (כמות חלב הגבוהה בכ- 20 מיליון ליטר משנת 2012). אוכלוסיית ישראל מונה 7.8 מיליון תושבים, הצורכים קרוב ל- 170 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. (לצורך השוואה: בארה"ב- 250 ליטר לנפש, בשוודיה- 300 ליטר לנפש, בהולנד- 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש).

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- תקשורות יעל שביט.