הודעה לעיתונות

בג"ץ קבע: שוויון להומואים ולערבים נושא שאינו שנוי במחלוקת עם זאת בג"ץ השאיר את פסילת המילה "להתחתן" בהקשר נישואים של בני

בג"ץ קבל היום את עתירת האגודה לזכויות האזרח נגד הרשות השנייה, שפסלה שלושה משפטים מתשדיר של האגודה בנושא זכויות האדם ושוויון לשידור בערוצים 2 ו-10. בג"ץ קיבל את טענת האגודה שלא ייתכן שמסר של קידום זכויות אדם ייחשב כשנוי במחלוקת במדינה דמוקרטית, והסכים שאין לפסול לשידור משפטים כמו "הזכות לדבר ערבית בלי לחשוש" ו"הזכות לאהוב גם אם אני הומו". עם זאת, בג"ץ אישר את פסילת המילה "להתחתן" בהקשר של בני זוג מאותו מין.

הסרטון, ששודר לרגל יום זכויות האדם שחל בכל שנה ב-10.12, מציג ידוענים שמספרים על הזכויות החשובות להם. ביניהם גם מירה עווד שאומרת שיש לה זכות לדבר ערבית בלי לחשוש, ואדיר שטיינר שמצהיר שיש לו זכות לאהוב ולהתחתן עם מי שהוא רוצה, גם אם הוא הומו. הסרטון אכן שודר בערוץ 2, עד שהרשות השנייה החליטה שהוא מכיל נושאים שנויים במחלוקת, האסורים לפי כלליה, והורתה להוריד אותו מהשידור עד שיושמטו המשפטים שנפסלו.

בעתירה נכתב כי כבר לפני למעלה מעשור הורה בג"ץ למשרד הפנים לרשום כנשואים בני זוג בני אותו מין שהתחתנו מחו"ל, ומדובר בזכות מוכרת ומקובלת בארץ. גם השפה הערבית היא שפה רשמית במדינת ישראל ורשויות ציבוריות מחויבות להשתמש בה. לכן לא יתכן שנושאים אלו, המוכרים על ידי המדינה, הם שנויים במחלוקת כפי שטענו ברשות השנייה.

משפט נוסף שנפסל הוא "אין כבוד. אין חירות. אין שוויון", אלא שבניגוד להחלטת הפסילה, מדובר במשפט שלא עומד בפני עצמו. מיד לאחריו נאמר "במקום שלא שומר על זכויות אדם". קשה להאמין שמישהו יחלוק על הקביעה לפיה במקום שלא שומר על זכויות אדם אין כבוד, חירות או שוויון.

במשך 45 שנות פעילות, האגודה לזכויות האזרח עתרה פעמים רבות לבג"ץ על מנת להגן על זכויותיהם של נפגעים, אך זוהי הפעם השנייה בה היא נאלצה לפנות לבית המשפט למנוע פגיעה בזכויותיה ולשמור על חופש הביטוי שלה.

עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה, אומר: "בקבלו את עתירת האגודה לזכויות האזרח בג"ץ לא רק הגן על חופש הביטוי של האגודה להשמיע את דברה בטלוויזיה, אלא גם על זכותו של הציבור להיות חשוף למסר על זכויות האדם של כל בני האדם, לרבות הזכות לדבר בשפה הערבית ולזוגיות בין בני אותו המין. כפי שציינה השופטת ברון, אסור להשלים עם עמדה 'שתשדיר המקדם זכויות אדם יהווה מסר חברתי ופוליטי שנוי במחלוקת; ההכרה והמחויבות לזכויות אדם קשורה בטבורה לעצם קיומה של חברה דמוקרטית; בוודאי שכך במציאות שבה אנו חיים'. זכויות האדם הם מאבני היסוד של הדמוקרטיה, ולכן משמעות החלטת הפסילה של הרשות השנייה היתה חמורה במיוחד. חבל שבג"ץ אישר את פסילת המילה להתחתן. זכותם של בני זוג בני אותו המין להתחתן היא זכות אדם בסיסית. בסרטון לא עלתה השאלה באיזה אופן יש ליישם זכות זו בישראל, ולכן לא היה מקום לאשר פסילה זו."

לפרטים נוספים ניתן לפנות ל- האגודה לזכויות האזרח.